Овочі-Ягоди-Сад

Фермери почали говорити про перевиробництво цибулі

Фермери почали говорити про перевиробництво цибулі

Висока ціна цибулі минулого року, яка була зумовлена окупацією основних районів виробництва цибулі на Херсонщині, спонукала фермерів вирощувати овоч в інших регіонах. Фермери вже почали говорити про перевиробництво цієї культури.

Про це йдеться в матеріалі «Голосу України».  

Зазначається, що на Прикарпатті дощова весна та літо дозволили навіть на богарних полях зібрати до 50 т/га цибулі.

«На Прикарпатті цибулю вже вирощують на ділянках із крапельним зрощуванням, там урожаї ще вищі, – розповіла Орися Книшук, голова фермерського господарства «Прометей». – Масовий збір цього овочу припадає на вересень, але вже тепер зрозуміло, що є перевиробництво, тобто ринок перенасичений і перевищує обсяги споживання. Інша справа – якою буде якість, тож важливе питання збереження».

Нагадаємо, на найбільшому гуртовому ринку заходу України – «Шувар», що у Львові цибуля коштує в середньому 14 грн/кг ($0.38/кг). Торік о цій порі вона коштувала 28.5 грн/кг ($0.78/кг). Проте в 2020 році – всього 4.5 грн/кг ($0.16/кг). У допандемійному і відносно благополучному 2019 році кілограм цибулі гуртом коштував 9.5 грн/кг ($0,37). Доларова інфляція за період з серпня 2019 року по серпень 2023 року склала 19.53%.

Читайте також: Найбільше впали ціни на капусту, цибулю та моркву