Фермерка з Київщини запустила виробництво заморожених ягід завдяки гранту Corteva

Фермерка Ірина Барзо, співвласниця господарства «Ягідна сторона життя» на Київщині, відкрила лінію з виробництва замороженої плодово-ягідної продукції завдяки гранту від Corteva Agriscience. Кошти вона отримала навесні 2025 року в рамках програми TalentA для жінок-фермерок.
Про це повідомляє Corteva Agriscience Ukraine.
Ірина Барзо працює в агросекторі з 2014 року, а власне підприємство заснувала у 2022-му, орендувавши 12 га. Основна культура господарства – суниця садова, крім неї вирощуються ожина, малина, смородина, порічки, жимолость, аґрус та лохина. Також на полях є овочі й зернові для сівозміни. Щороку господарство отримує 50–60 тонн ягід і до 12 тонн овочів, які продаються здебільшого в роздріб через онлайн-замовлення.
Запуск морозильної лінії дозволить продавати продукцію в осінньо-зимовий період постійним клієнтам. Очікуваний річний дохід нового напряму становитиме близько 1,2 млн грн. До проєкту залучаються студенти з різних регіонів для практичного навчання.
«Війна підштовхнула мою родину почати працювати з новим підходом до ягідництва. Я добре знаю, як вирощувати, а тепер настав час навчитись, як зберігати й продавати ефективніше. Завдяки програмі TalentA від Corteva Agriscience я отримала не лише знання, а й реальну можливість реалізувати цю ідею», – сказала Ірина Барзо.
«Розвиток локального виробництва в умовах війни зміцнює стійкість сільських громад і забезпечує продовольчу безпеку. Уже п’ятий рік поспіль ми у Corteva втілюємо TalentA в Україні й захоплюємося тим, як учасниці перетворюють свої ідеї на потужні проєкти», – додала Анна Бабіч, координаторка TalentA в Україні.
Програма TalentA від Corteva реалізується за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України та у партнерстві з Буковинською агенцією регіонального розвитку. З 2020 року її учасницями стали майже 350 українок.
Читайте також: Органічна малина і суниця для заморозки – ідеальна пара, яка страхує ризики