Овочі - Ягоди - Сад
Головне:
Овочі - Ягоди - Сад

Фермер щодня продає до двох тонн салатів

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Фермерське господарство «Пан Білан» на Одещині виробляє 22 сорти салатів одночасно, щодня реалізуючи на продаж від однієї до двох тонн продукції.

Про це в коментарі AgroTimes повідомив засновник та керівник господарства Віталій Білан.

«Так само, як інші виробники, ми прагнемо висадити рослини, більш стійкі до посухи, а також до хвороб і шкідників, – зазначив Віталій Олексійович. – Важливою є властивість сорту чи гібрида швидко нарощувати зелену масу, для червоних сортів – набувати кольору певної інтенсивності. Майже всім цим вимогам відповідають сорти компанії «Рійк Цваан». Купуємо в них також насіння інших овочевих культур, зеленних, дині. І завжди це висока якість, сорти й гібриди, що відповідають найвибагливішим запитам, очікувана врожайність, привабливий товарний вигляд, гарний смак.

За словами очільника ФГ «Пан Білан», ринок весь час потребує чогось новенького. Серед 22 позицій у салатному сегменті господарства він відзначив зелений Сігал і червоний Вінтекс типу фрізе, Левістро типу біонда, Квінтус і Максімус –– ромен, Вілбур –– лолло россо, дуболистий салат Кірінія, червоний Руксай, серед айсбергів –– Картагенас, Діамантінас.

«Звісно, час від час ми випробуємо сорти, із якими знайомимося на виставках, але перевага залишається на боці селекції «Рійк Цваан», – зауважив Віталій Білан. – На окрему увагу заслуговують їхні інноваційні гібриди Knox, що мають відкладений термін окислення на зрізі, тобто зріз темнішає повільно, що вкрай важливо для виробництва міксів із подрібнених салатів. Вирощуємо кілька сортів із нової лінійки салатів – Саланова. Вона представлена головковим маслянистим, дуболистим, листовим хрустким салатом, а також червоною й зеленою батавією. Від інших салатів їх відрізняє те, що вони утворюють більше листочків, які мають невеликий і однаковий розмір – гарні, як на малюнку. Це саме той випадок, коли споживач спочатку їсть салат очима». 

Сезон збирання салатів у господарстві закінчується в жовтні, а вже з листопада починається планування наступного. У січні готують теплиці, щоб наприкінці місяця провести перший посів на розсаду. У відкритий ґрунт висаджують її в середині березня під агроволокно. Саме ця хвиля дає перший урожай на початку травня. 

«Всі види й сорти вирощуємо у відкритому ґрунті, всі висаджуємо через розсаду, – уточнив Віталій Білан. – Теплицю використовуємо лише для вирощування розсади та подовження осіннього обороту. Користуючись тим, що салати є рослиною з коротким вегетаційним періодом (50–60 днів), створюємо конвеєр. Загалом, упродовж сезону, який триває з 15-го березня до 15-го листопада, проводимо понад 20 таких посівів. І в кожен термін застосовується 22 сорти різних салатових видів. Як правило, від загальної кількості висіяного отримуємо 55–65% товарної продукції – це чудовий показник для такої ніжної культури. 

Довідка. ФГ «Пан Білан» в селі Мирне Одеської області обробляє 78 га південних чорноземів. Господарство має 1 га плівкових теплиць. Спеціалізується на вирощуванні ранніх зеленних культур: салату, петрушки, кропу, цибулі на перо. У касетах вирощують на продаж розсаду томатів, солодкого перцю, баклажанів, ранньої капусти, дині, коренеплідної селери.

Читайте також: Салати вирощують дещо активніше, ніж у звичайний рік

Джерело:
AgroTimes
Поділитись: