Фермер пояснив різницю підходів до ягідництва в Нідерландах та Україні
Планування, документація та неекономія на витратних матеріалах відрізняють західний підхід до бізнесу та вітчизняний.
Про це в колонці на AgroTimes повідомив Артем Куций, власник фермерського господарства «Бакка» на Дніпропетровщині.
На думку фермера, що спеціально їздив за кордон переймати досвід провідних європейських господарств, важливо працювати над проєктом ферми, робити креслення на папері, а вже потім втілювати їх у реальності. А не просто відміряти рулеткою ряд для посадки чи трасу для магістральної труби. Адже у подальшому й власник, і агроном, помічник чи інші особи, яким це потрібно, будуть мати вичерпні креслення поля: де проходить труба, вузол, електрика, магістралі тощо.
«Завдяки цьому в документації повний порядок», – зауважує Артем Куций.
Він додав, що чекає на візит консультанта із Нідерландів, аби він подивився на стан поля.
«Якщо фахівець виявить неточності в технології та посадці, будемо оперативно виправляти», – сказав Артем Куций.
Фермер не економить на витратних матеріалах та облаштуванні плантації: на торфі, воді чи добривах. Облаштовує басейн на 1000 м2. Подача води, добрив контролюється датчиками, аби не було перевитрат чи недоливів.
«Філософія проста: максимально зробити на початку, аби потім не переробляти і мінімізувати витрати», – вважає він.
Читайте також: Ягідництвом зайнялися, щоб отримувати високий прибуток, – фермер