Овочі-Ягоди-Сад

Ендофітні бактерії підвищують стабільність рослинно-мікробних систем

Ендофітні бактерії підвищують стабільність рослинно-мікробних систем

Енергія, що витрачають рослини на мікроскопічних мешканців, компенсується загальним збільшенням рослинної біомаси та загальним підвищенням фізіологічної стійкості рослинного організму.

Про це йдеться в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».

«З кілька сотень тисяч видів рослин кожен потенційно є господарем для одного або декількох видів ендофітів. Ці бактерії далеко не випадкові співмешканці. Найчастіше їхні види й штами специфічні. Протягом тривалого часу їх відбирають і передають рослини з насінням за принципом сумісності й пристосованості до взаємовигідного обміну продуктами життєдіяльності, за здатністю підвищувати стабільність рослинно-мікробних систем, зокрема у стресових умовах», – розповідає Артур Ліханов, доцент кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України.

Тривалому співіснуванню ендофітів з рослинами сприяють відносно стабільний рівень рН, оптимальна вологоємність, наявність необхідних поживних речовин і відсутність вираженої конкуренції, яка характерна для складної взаємодії ґрунтових мікроорганізмів.

Читайте також: Ендофіти є перспективними для розробки екологічних ЗЗР