Експорт волоських горіхів з України зросте на 67%, але фермерів чекають виклики
У новому маркетинговому році Україна має суттєво наростити експорт волоських горіхів, попри незначне зростання валового виробництва. Це відбувається на тлі загального зростання світового ринку, де українським виробникам, особливо домогосподарствам, стає дедалі важче конкурувати за якістю.
Про це повідомляє Міністерство сільського господарства США (USDA) у своєму щорічному звіті «Деревні горіхи: Світові ринки та торгівля».
Згідно з прогнозами USDA на маркетинговий рік 2025/26, Україна очікує експортувати 35 тисяч тонн волоських горіхів, що становить зростання на 67% порівняно з попереднім сезоном. При цьому прогноз валового виробництва горіхів встановлений на рівні 100–100,5 тисячі тонн, що означає лише невеликий приріст у 1,3%.
Це зростання експорту відбувається не завдяки збільшенню врожаю, а внаслідок тенденції до скорочення площ під горіхами. Домогосподарства, на які припадає більшість виробництва, продовжують вирубувати старі, непродуктивні дерева. Крім того, промислові виробники скорочують площі через нестачу довгострокових інвестицій, спричинену повномасштабною війною, та надають перевагу більш швидкоокупним річним культурам, зокрема зерновим та олійним.
На світовому ринку виробництво волоських горіхів у шкаралупі прогнозується на рівні 2,7 млн тонн (+3%), головним чином завдяки зростанню врожаю у США. Світовий експорт також сягне рекорду – 1,2 млн тонн (+3%). В умовах високих стандартів якості, які задають великі гравці, як-от Сполучені Штати, українським експортерам важко конкурувати. Це особливо стосується продукції домогосподарств, які часто не проводять належних агротехнічних заходів, таких як обробка від хвороб та внесення добрив.
Читайте також: В Україні стартувала жіноча академія для горіхового та ягідного бізнесу