Експорт дикорослих ягід з України скоротився до 50%
На сьогодні 44% всього обсягу експорту ягід та 47% вартості цього експорту припадає на чорницю лісову, свіжу та заморожену.
Про це на своїй Фейсбук-сторінці повідомила Українська плодоовочева асоціація (УПОА).
При цьому очікується, що обсяг експорту чорниці лісової знижуватиметься, як і її частка в експорті.
Основна причина полягає в тому, що кількість збирачів лісової ягоди знижується, адже багато людей виїхало на сезонні заробітки до ЄС завдяки безвізу.
Ще приблизно 6% експорту ягоди у вартісному та кількісному вимірах припадає на дикорослу лісову ожину. Отже, дикороси дають 50% всього експорту кількісно та понад 50% у виручці, наголосили в УПОА.
Ще три роки тому на дикориси припадало близько 90% всього експорту. Тому можна говорити про досить швидкий розвиток виробництва й експорту культурної ягоди в Україні останніми роками.
Зокрема, малина зараз малина займає в експорті 29%, а три роки тому її частка сягала лише 5-7%.
Частка суниці садової в експорті нині 12% проти 5% три роки тому.
«Якщо ж відкинути дикороси, то на малину вже в 2017 році припадало 59% експорту, на суницю садову – 24%, а на лохину (чорницю садову) – 15%», – йдеться у повідомленні.
При цьому частка свіжої ягоди в загальному ягідному експорті, включаючи дикороси, зростає досить помітно, і в 2017 році сягнула майже 17% – проти 3% три роки тому.
Тим часом у культурної ягоди тенденція протилежна: збільшується частка заморозки, бо дуже стрімко зростає експорт малини, яку переважно постачають у замороженому вигляді.
У 2017 році Україна отримала $66,5 млн від експорту м’яких ягід. Левову частку виручки – близько 61% – приносять чорниця й лохина.
Додати коментар