Експертка пояснила, як заробити на вирощуванні вишні
За якісну промислову вишню значних обсягів переробники можуть платити понад 25 грн/кг, розповіла Марія Лакеєва, аналітикиня асоціації «Ягідництво України». Також на ринку не вистачає десертної вишні.
Про це йдеться в ринковому огляді журналу «Садівництво по-українськи».
По вишні Україна входить в ТОП-3 виробників у світі, поступаючись тільки Росії та Польщі. Але економічного ефекту від цього немає в силу різних причин.
«Мало господарств вирощують десертну вишню, а все, що є зараз на ринку, переважно йде у переробку», – пояснила одну з причин Марія Лакеєва.
Через те, що основні обсяги виробництва зосереджені в домогосподарствах, у переробників не перший рік виникає певна проблема із закупівлею, бо є певні стандарти для сировини. Компанії, які спеціалізується на шоковій заморозці, вимушені певні обсяги вишні імпортувати, бо попит в Україні великий, але вона його не може задовольнити навіть щодо замороженої продукції. Тому деякі переробники навіть закладають свої невеличкі вишневі сади, щоб забезпечити себе сировинною базою, а потім вже вирішувати, чи докуповувати у населення.
«Останні кілька років ціна на промислову вишню не була нижче 25 грн/кг. На свіжому ринку вона могла бути й нижчою, але щоб зберегти обсяги заморозки, переробники могли платити й більше. Тож якщо ви можете вийти на такі заводи та законтрактувати певні обсяги, у вас буде гарантована можливість продати свій урожай за гарною ціною», – вважає експертка.
Читайте також: Назвали перспективи експорту абрикосів, персиків, сливи та вишні