Овочі-Ягоди-Сад

Експерт порадив сіяти часник однозубкою або зубком

Експерт порадив сіяти часник однозубкою або зубком
Посадковий матеріал часника зліва направо: повітряні бульбочки, однозубка, зубки

Сіяти часник повітряними бульбочками у більшості випадків в Україні може виявитись провальним проєктом.

Таку думку у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» висловив Сергій Шиш, директор компанії «Агроінновейшн».

«Наші ґрунти і клімат не дають змоги отримати посадковий матеріал з повітряного часнику», – аргументував він.

Бульбочки, або повітряні цибулини, розміром 2-3 мм, сіють восени, а наступного року виростає однозубка 15-20 мм, яку майже нереально правильно викопати в червні-липні, наголосив експерт.

«Грунт перетворюється на тверді грудки, з яких потрібно ще витягти ці двосантиметрові кульки, – пояснив пан Шиш. – Є спеціалізований комбайн для викопування однозубки, але він коштує 1 млн євро, і все одно насіння буде упереміш із грудками. А викопувати вручну – трудозатратно».

Тому для сівби експерт радить використовувати однозубку. Проте, за його словами, її вирощують одиниці, тож, якщо фермер планує закласти великі площі, від 20-30 га, він не знайде необхідний обсяг. У цьому випадку залишається сіяти зубком першої або другої репродукції, у разі першої можна виростити і товарний часник, і матеріал для наступної сівби.

Читайте також: Компанія «ПАЕК» заходить у часниківництво