Дрібні фермери як прийшли, так і пішли з цибулевого ринку

Високі ціни на цибулю стимулювали зайнятися вирощуванням цього овоча навіть тих, хто ніколи не займався овочівництвом. Але після кризи перевиробництва дрібні фермери пішли з цього ринку.
Про це йдеться у ринковому огляді журналу «Плантатор».
За даними аналітики ринку «Шувар», ціни на цибулю ріпчасту жовту почали знижуватись з кінця січня і стабілізувалися у кінці лютого – на початку березня на відмітці 14,5 грн/кг.
«У 2024 році на ній вирішили заробити усі, навіть ті, хто до цього ніколи не займався цим бізнесом, – прокоментував ситуацію Олександр Хорев, координатор проєкту EastFruit Weekly. – Як результат Україна отримала перевиробництво, навіть за умов несприятливої погоди у період вегетації та збирання (спека влітку, дощі – восени)».
Якщо порівнювати площі, зайняті під цибулею у 2023 і 2024 роках, то сумарно вони не збільшилися, проте відбулося їх певна трансформація.
«Після буму 2022 року, коли ціни на цибулю рекордно зросли, невеликі фермери як прийшли, так і пішли з ринку, – розповів Олександр Ващенко, менеджер компанії «Нунемс Україна». – Відбулися певні скорочення площ і у сегменті середніх фермерів. Але великі виробники, які вже були зосереджені на вирощуванні цибулі, знали, як правильно вирощувати цю культуру, у 2024 році площі збільшили».
Читайте також: Миколаївський агрохолдинг збільшує площі моркви та цибулі