Досвідчений консультант дав поради, як врятувати сади димом

Пізні весняні заморозки здатні знищити врожай, навіть після потепління в квітні або травні. Консультант з плодових культур і директор компанії «Агроаналіз», військовослужбовець ЗСУ Вадим Дудка радить використовувати задимлення як бюджетний і перевірений спосіб захисту.
Про це йдеться у відеоролику фахівця.
«Це найдешевший, найпростіший, найдавніший і найбільш відпрацьований десятками років метод. Його суть не в обігріві, а в тому, щоб укрити поле ковдрою з диму», – пояснює Дудка.
За його словами, димлення ефективне під час радіаційних заморозків – у безвітряну ніч з чистим небом. Саме дим, що складається з водяної пари, утримує тепло біля землі та не дає йому втекти в атмосферу. У 1992 році в селі Найдьонівка Красногвардійського району Криму команда з чотирьох людей таким способом змогла врятувати 120 га саду за температури до –3°C, використовуючи солому.
Для створення диму підходять волога солома, листя, тирса, лушпиння. Їх слід укладати купами кожні 25–30 м на північній та східній межі поля, враховуючи напрям вітру. Починати димлення слід ще при +1°C, вимірюючи температуру на висоті 20 см над овочами та 1 м – у садах.
«Найбільше холода – над самою землею. І пам’ятайте: не припиняйте димити одразу після сходу сонця, бо найнижча температура часто буває саме тоді», – підкреслює фахівець.
Серед переваг методу – низька вартість і можливість застосування на великих площах. До недоліків належать нічна фізична праця, ризики пожежі та потреба в людях. Утім, як зазначає Дудка, процес можна механізувати – за допомогою димових шашок чи генераторів. Їх варто тримати про всяк випадок, якщо не вистачить вологих органічних матеріалів.
Читайте також: Через почастішання заморозків на Буковині корчують сади