Овочі-Ягоди-Сад

Досвід сертифікації необхідний кожному господарству, – фермерка

Досвід сертифікації необхідний кожному господарству, – фермерка

Фермерське господарство Nuts`N`Garden (Київська область), у листопаді закінчило перехідний трирічний період для отримання органічного сертифікату на вирощування фундука на 12 га і таким чином зараз всі площі господарства вважаються офіційно органічними.

Про це журналу «Садівництво по-українськи» розповіла засновниця господарства Ніна Смирнова.

«Процес сертифікації ми почали у 2020 році, а в цьому – вже отримали органічний сертифікат на 10 га фундука і на спаржу, – поділилася вона. – На решту 12 га перехідний період закінчується у листопаді. Сертифікацію ми проходимо щорічно, і це без перебільшення контроль абсолютно всіх процесів на господарстві – від закладання саду до зберігання та реалізації врожаю».

Це, впевнена Смирнова, допоможе господарству у всіх наступних сертифікаціях. Адже, для співпраці з торгівельними мережами та можливого виходу на експорт отримувати їх буде необхідно.

«Це не проста історія і документально, і процесуально, і фінансово, – зауважила фермерка. – Бракує інформації про цей процес. Також були б корисними програми підтримки сертифікації, адже ми всі зацікавлені у якості і контролі за виробництвом українських продуктів».

Читайте також: На Львівщині органічні виробники отримають підтримку з облбюджету