Для вирощування органічного винограду краще обирати сорти, стійкі до хвороб
При виборі сортів винограду для органічного вирощування за можливості слід віддавати перевагу сортам, що стійкі до хвороб. Це полегшить захист насаджень у роки помірного розвитку хвороб і зменшить втрати у роки епіфітотій.
Для контролю мільдью та оїдіуму в умовах органічного виноградарства дозволено застосовувати лише мідь і сірку, й закладання плантацій стійкими сортами підвищить шанси на успішний захист.
В Україні створено чимало технічних і столових сортів зі стійкістю до грибних хвороб. Зокрема, в Інституті виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова розроблено низку стійких сортів нового покоління. Їх можна вирощувати і з традиційним хімічним захистом – за такої технології вони потребуватимуть менше обприскувань, ніж європейські сорти, так і в органічний спосіб.
Додати коментар