Для сумісності з айвою груші використовують проміжну вставку
Не всі сорти груші сумісні з підщепою з айви. Тому для вирощування десертних сортів груш краще використовувати проміжну вставку з сортів, сумісних з айвою.
Про це в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» розповідає науковець Інституту садівництва НААН України Юлія Ходаківська.
Дослідниця зауважує, що культурні сорти груші вирощуються на сіянцях груші та вегетативно-розмножуваних формах айви звичайної, але частина сортів груші несумісні з останньою.
«В такому разі повинна використовуватися проміжна вставка із сортів груші, сумісних з айвою. Значний інтерес становлять добірні форми айви черняхівської селекції ІС УААН – 2-10, 4-6, 4-12 як більш морозостійкі, – наголошує Юлія Ходаківська. – У більш північних областях України для вирощування десертних сортів груші краще використовувати скелетоутворювачі з сіянців дикої груші або Л (місцеві зимостійкі сорти (Лимонка, В Іллінка, Глива, Глеки та інші)».
Читайте також: Волинська груша заважила понад 300 г