Для охолодження ягід слід користуватись правилом 7/8
Згідно з дослідженням департаменту біології та агроінженерії Каліфорнійського університету, ягоди слід охолоджувати за правилом 7/8.
Це означає, що 7/8 температури продукції, яка надійшла з поля, повинно бути відведено (пониження температури) за час, необхідний для відведення 1/8 температури.
Для експерименту ягоди охолоджувалися повільно, щоб знайти 1/2 часу охолодження і екстраполювати її на 7/8 часу. У цьому випадку 7/8 часу еквівалентна тричі по 1/2 часу.
Наприклад, якщо температура продукту – 23 °С, температура охолоджувального повітря – -1 °С, видалення 7/8 надлишкового тепла триває утричі довше, ніж видалення 1/2.
Отже, зниження температури на 1/2 – це зниження її на 11 °С, а зниження на 7/8 – це зниження до 2 °С. Час, потрібний для зниження температури на 1/2 – 30 хв, а на 7/8 – 90 хв.
У разі недотримання правила 7/8 ягоди будуть швидше псуватися, скорочуватиметься період їх лежкості.
Додати коментар