Для кращого забарвлення груш контролюють кількість світла
Для отримання забарвлених груш радять вирощувати їх на каликових підщепах, орієнтувати ряди з півночі на південь, вносити оптимальну кількість азоту, вчасно обрізати крону та використовувати знімну затінювальну сітку.
Про це повідомляє Apal.
«Червоний колір шкірки груші вважається дуже затребуваною на ринку властивістю, оскільки відомо, що пігменти, що відповідають за почервоніння фруктів (антоціани), мають широкий спектр корисних для здоров’я властивостей», — зазначає у статті працівниця департаменту сільського господарства, робочих місць та регіонів австралійського штату Вікторія Мадлен Піві.
За висновками дослідників, різні сорти груші неоднакові по сезонним закономірностям розвитку забарвлення і колірної реакції на подразники навколишнього середовища. Світло є або абсолютною вимогою для посилення синтезу червоних пігментів в шкірці фруктів. Антоціани поводяться як сонцезахисний крем, захищаючи поверхню плодів від впливу сонця.
Кількість проникнення світла в полог дерева змінюється протягом усього вегетаційного періоду.
Читайте також: Груша не боїться підґрунтової вологи й добре росте на луках
Зростання вегетативних пагонів призводить до затінення, а подальше літнє обрізування дозволяє плодам отримувати доступ до вкрай необхідного сонця.
Затінення на ранніх і середніх стадіях росту плодів призводило до повної втрати червоного кольору, але потім пігмент повністю відновлювався протягом трьох тижнів після повторного впливу сонячного світла.
Груші, залишені на дереві після комерційного збору врожаю, продовжували набирати інтенсивність забарвлення, що говорить про важливість сонячного освітлення для цієї культури.
Вчені радять садівникам враховувати вплив світла на урожай для цього висаджувати сади оптимальної щільності з орієнтацією з півночі на південь, вирощувати їх на карликових підщепах, контролювати внесення азотних добрив і тим самим не давати занадто пишно розростатися листю, використовувати світловідбивну мульчу, своєчасно обрізувати дерева, у тому числі й улітку при загущенні крони.
Однак високий рівень сонячної радіації може викликати деградацію пігментів через високу температуру поверхні плоду.
Одним із способів пом’якшення впливу сонячних променів є затінювальна сітка. Краще вибрати систему, яка дозволяє збирати сітку ближче до дати збору врожаю, якщо в плодах не вистачає кольору і малоймовірне виникнення сильної спеки або граду.
Додати коментар