Овочі-Ягоди-Сад

Дешева цибуля та картопля змусять фермерів вкладати в переробку та сховища

Дешева цибуля та картопля змусять фермерів вкладати в переробку та сховища

Низькі ціни на овочі, зокрема на картоплю та цибулю, цього року спонукають українських виробників до розвитку переробки та будівництва професійних сховищ. Незважаючи на сприятливі погодні умови, які забезпечили високі врожаї, надлишок продукції та відсутність належних потужностей для зберігання призвели до падіння цін нижче собівартості, вважає Андрій Марущак, комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс‎‎‎‎», що постачає обладнання для овочесховищ.

Про це повідомляє SEEDS.

За його словами, цього року багато аграріїв збільшили площі під картоплею та цибулею, очікуючи високих торішніх цін, але сприятливі погодні умови в Україні та Європі призвели до перевиробництва. Ціна на картоплю зараз є на рівні собівартості, а неякісна продукція коштує ще менше. Така ж ситуація і на ринку цибулі, де надлишок призвів до того, що фермери були змушені продавати її по 3–4 гривні, щоб уникнути гниття, або навіть передискувати поля.

«У нас є фактор, який впливає на все – погодні умови. І ми ніколи не знаємо, якими вони будуть наступного сезону. Гарні погодні умови – гарний урожай, але немає ціни. Погані погодні умови – малий урожай, але є ціна. Ось такий він – баланс овочівництва», – зауважив фахівець.

Головною проблемою, що провокує сезонні «провали» цін, є гостра нестача професійних сховищ. Через це виробники намагаються якнайшвидше реалізувати надлишки врожаю, особливо малоякісного, до настання морозів, що тисне на ціну. За словами Андрія Марущака, це повторюється з періодичністю у 4–6 років. Тим часом у Польщі та Нідерландах фермери, маючи високоякісні сховища, можуть зберігати картоплю до середини літа, очікуючи кращих цін.

Водночас, низькі ціни на цибулю мають підштовхнути фермерів до розвитку сектора замороження. Зростають експортні поставки замороженої нарізаної цибулі. Коли ціна на свіжу цибулю дуже низька, це дає можливість переробникам купити її, заморозити та продати за кордон уже з доданою вартістю. Переробні підприємства, зокрема з заморожування, розширюють свій асортимент і використовують дешеву цибулю у міжсезоння, коли немає ягід та фруктів.

Наразі картопля та цибуля є лідерами переробки серед овочів в Україні, хоча обсяги переробки інших овочів мінімальні. Експерт вважає, що масове зростання переробних потужностей обов’язково відбудеться, щойно ціна на свіжу продукцію буде знижуватись.

Читайте також: Повний цикл виробництва забезпечив «Калина Бугрин» стабільний експорт овочів