Цінові коливання на ринку цибулі другий сезон поспіль пов’язані із якістю продукції

Зниження цін на цибулю з травня по кінець серпня знизилася з 26,5 грн/кг до 16,5 грн/кг не пов’язані із фактором сезонності.
Про це написала у своїй статті для журналу «Плантатор» Вікторія Рудь, кандидатка економічних наук, старша наукова співробітниця Інституту овочівництва і баштанництва НААН.
За її даними, у липні 2024 року ціни на цибулю в Україні становили 10-16 грн/кг, що на 26% менше порівняно з липнем 2023 року. У лютому 2025-го ціни знижувалися на 12% за тиждень, досягнувши 7–13 грн/кг, залежно від якості та обсягів партій. У березні ціни залишалися на рівні 7–13 грн/кг, знижуючись до 4–6 грн/кг для продукції середньої та низької якості. У квітні ціни знову почали зростати – на 55% за тиждень, досягнувши 14–20 грн/кг гуртом та 24–28 грн/кг у супермаркетах.
Причинами коливання цін другий сезон поспіль Рудь називає погіршення якості продукції.
«Багато виробників закладали вологий врожай на зберігання, що призвело до проростання цибулі в умовах теплої зими, – пише експертка. – Крім того, зменшилися запаси на складах господарств та активізувався попит з боку гуртових покупців».
Ще один фактор волатильності – зростання собівартості виробництва через підвищення цін на добрива, паливо та енергію.
Нагадаємо, Україна виробляє 1 млн тонн цибулі на рік, це 22-24 місце в світі.