Овочі-Ягоди-Сад

Цінові коливання на ринку цибулі другий сезон поспіль пов’язані із якістю продукції

Цінові коливання на ринку цибулі другий сезон поспіль пов’язані із якістю продукції
Збір цибулі на Півдні України

Зниження цін на цибулю з травня по кінець серпня знизилася з 26,5 грн/кг до 16,5 грн/кг не пов’язані із фактором сезонності.

Про це написала у своїй статті для журналу «Плантатор» Вікторія Рудь, кандидатка економічних наук, старша наукова співробітниця Інституту овочівництва і баштанництва НААН.

За її даними, у липні 2024 року ціни на цибулю в Україні становили 10-16 грн/кг, що на 26% менше порівняно з липнем 2023 року. У лютому 2025-го ціни знижувалися на 12% за тиждень, досягнувши 7–13 грн/кг, залежно від якості та обсягів партій. У березні ціни залишалися на рівні 7–13 грн/кг, знижуючись до 4–6 грн/кг для продукції середньої та низької якості. У квітні ціни знову почали зростати – на 55% за тиждень, досягнувши 14–20 грн/кг гуртом та 24–28 грн/кг у супермаркетах.

Причинами коливання цін другий сезон поспіль Рудь називає погіршення якості продукції.

«Багато виробників закладали вологий врожай на зберігання, що призвело до проростання цибулі в умовах теплої зими, – пише експертка. – Крім того, зменшилися запаси на складах господарств та активізувався попит з боку гуртових покупців».

Ще один фактор волатильності – зростання собівартості виробництва через підвищення цін на добрива, паливо та енергію.

Нагадаємо, Україна виробляє 1 млн тонн цибулі на рік, це 22-24 місце в світі.