Цілодобове освітлення значно збільшує врожайність та якість мікрозелені
Дослідження Татьяни Шибаєвої з російської академії наук та Алєксандри Рубаєвої з Карельського наукового центру рАН доводить, що 24-годинний фотоперіод значно підвищує врожайність і харчову цінність чотирьох видів мікрозелені Brassicaceae (Капустяних).
Про це йдеться у публікації на Researchgate.
Вчені досліджували розвиток руколи, брокколі, мізуни (японської гірчиці) та редьки під постійним освітленням за допомогою світлодіодних світильників для вирощування та різних спектрів світла, вплив на їх ріст і харчову якість.
У дослідженні розкриваються нюанси якості світла, фотоперіод та їх взаємодія, проливаючи світло на багатообіцяючу стратегію отримання економічних і харчових переваг у виробництві мікрозелені.
З’ясувалося, що більш високі рівні PAR позитивно вплинули на синтез хлорофілу, що призвело до збільшення співвідношення хлорофілу a/b і збільшення співвідношення каротиноїдів до хлорофілу. Мікрозелень під 450 мкмоль/м2/с PAR продемонструвала надійний вміст фотосинтетичного пігменту, що вказує на покращену ефективність захоплення світла.
Дослідження показує, що рівень PAR 450 мкмоль/м²/с сприяє чудовому росту, ефективності фотосинтезу та накопиченню біоактивних сполук. Оскільки попит на мікрозелень продовжує зростати, оптимізація методів виробництва буде важливою для сталого та ефективного вирощування.
Читайте також: Шведський стартап вирощує зелень у супермаркетах