Овочі-Ягоди-Сад

Чорна смородина найчутливіше реагує на внесення міндобрив

Чорна смородина найчутливіше реагує на внесення міндобрив

Чорна смородина серед усіх ягідних культур найбільш вимоглива до рівня мінерального живлення, передусім до азотного й фосфорного.

Про це повідомляє журнал «Плантатор»  

«Найбільш інтенсивне споживання смородиною азоту, фосфору і калію відбувається в період розпускання бруньок і цвітіння, – йдеться у публікації. – Серед ягідних культур чорна смородина найчутливіше реагує на внесення мінеральних добрив і, зокрема, висуває високі вимоги до родючості ґрунту. Ця культура погано переносить підвищену кислотність ґрунту, оптимальне значення рН для неї становить 6,4–6,6». 

Зауважується, що порічки (червоні й білі) стійкіші до посушливих умов, але більш чутливі до хлору, аніж чорна смородина. Вони більше виносять азоту і калію з урожаєм і обрізаними пагонами, натомість фосфору –– менше, аніж чорна смородина.

«Смородина чутлива до поліпшення фосфорного живлення, – наголошує видання. –  При цьому слід враховувати, що більшість поширених видів фосфорних добрив є фізіологічно кислими, а ця культура погано росте в кислому середовищі. Слід ретельно обирати фосфоровмісні добрива для смородини, а також напрацювати технологію листових підживлень насаджень препаратами, що містять доступний фосфор».

Читайте також: В Україні відроджується попит на чорну смородину