Частина врожаю української черешні лишилася на деревах
Сезон черешні, що практично минув, виробники здебільшого оцінюють негативно.
Так, фермерам довелося відмовитися від збирання частини врожаю черешні в кінці цього сезону з декількох причин, пише EastFruit. Зокрема, через відносно невисокий попит на продукцію широку пропозицію цієї ягоди на ринку.
Нагадаємо, що згідно з прогнозами «АПК-Інформ: овочі і фрукти», виробництво черешні в 2018 році збільшилося на 7% порівняно з попереднім роком, і ринок, особливо, у другій половині сезону, не зміг повністю спожити цей обсяг.
Крім того, в 2018 році різко зросли витрати на збирання черешні, включаючи витрати на робочу силу. Як свідчить опитування провідних виробників черешні, проведене «АПК-Інформ: овочі і фрукти», цього сезону вони планували щонайменше на 30% збільшити витрати на робочу силу, не кажучи вже про інші виробничі статті.
Водночас ціни, з якими виробники завершують сезон реалізації мінімум на третину нижче, ніж за аналогічний період минулого року.
Ті компанії, що активно працювали на експорт, дають більш оптимістичні коментарі, в першу чергу, завдяки тому, що отримували за свою продукцію ціну в 1,5-2 рази вище, ніж на внутрішньому ринку.
Білорусь залишалася основним імпортером черешні з України, незважаючи на те, що спроби наростити присутність на інших ринках збуту були активніші, ніж торік.
Додати коментар