Біопрепарати допомагають контролювати мікрофлору на картоплі
Біопрепарати допомагають підготувати ґрунт, тримати посіви у доброму стані, незважаючи на несприятливу погоду, розповів Дмитро Черненко, агроном компанії «БТУ-Центр».
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
«Холодні умови для проростання цієї весни спричинили стрес у висаджених бульб, а стрес знижує імунітет і посилює ймовірність хвороб, – сказав він. – Відповідно, цього року найбільший попит з боку виробників мали фунгіциди й інсектициди. Тим більше, що завдяки теплій зимі всі шкідники й збудники хвороб перезимували добре. Однак ті господарі, які працювали на випередження, мали посіви в доброму стані. У західних областях опадів за вегетацію було достатньо, тож там органічні господарства, з якими ми працюємо, по деяких сортах на кінець серпня вже мали врожайність 35–37 т/га навіть без поливу».
За словами агронома, українські виробники картоплі не завжди можуть дозволити собі якісний насіннєвий матеріал без хвороб.
«Тож ми рекомендуємо працювати комплексно, готувати ґрунт під посадку з осені, – зауважив Дмитро Черненко. – Радимо фермерам активно застосовувати деструктори рослинних решток, адже після збирання врожаю хвороби не зникнуть. Збудники зберігаються як у ґрунті, так і на рослинних рештках. Відповідно до наших комплексних систем вирощування культур ми рекомендуємо починати з біодеструкторів, які прискорюють розкладання рослинних решток, тим самим вони допомагають зменшити кількість патогенної мікрофлори».
За словами спеціаліста, дію деструктора можна посилити внесенням біологічних фунгіцидів та інсектицидів від ґрунтових шкодочинних організмів.
Читайте також: Спеціаліст розповів про роботу ЗЗР на картоплі у 2020 році