Овочі-Ягоди-Сад

Бактерії та гриби можуть збільшувати урожай картоплі 

Бактерії та гриби можуть збільшувати урожай картоплі 

Вчені Утрехтського університету (Нідерланди) створили інструмент штучного інтелекту, який аналізує дані ДНК бактерій та грибів насіннєвої картоплі та зображення полів з дронів для покращення врожаю.

Про це повідомляє пресслужба університету.

Зазначається, що інструмент штучного інтелекту тепер може передбачити, наскільки добре насіннєва картопля виросте у здорові рослини картоплі. Інструмент, розроблений біологами з Утрехтського університету у співпраці з Делфтським технічним університетом і селекціонерами, використовує дані ДНК бактерій і грибів, знайдених на насіннєвій картоплі, і зображення картопляних полів, зроблені дроном.

Незважаючи на те, що картопляні поля заповнені рослинами одного сорту, зростання картоплі часто сильно відрізняється. Ця головоломка давно зацікавила фермерів, біологів і постачальників насіння. Навіть генетично ідентичні рослини картоплі можуть істотно відрізнятися за розміром, урожайністю та стійкістю.

Вчені підозрюють, що бактерії та грибки на поверхні насіннєвої картоплі можуть відігравати ключову роль у цих відмінностях. Ці мікроби можуть або прискорювати ріст і стійкість, або перешкоджати їм.

Тепер дослідницька група під керівництвом біолога Роланда Берендсена підтвердила, що мікроби справді мають вирішальне значення для росту. Їхні висновки, опубліковані в Nature Microbiology , показують, як ці крихітні організми впливають на вирощування картоплі.

Читайте також: Вітчизняні фермери нарощуватимуть виробництво овочів