Азимина – зимостійка плодова культура, яка не має хвороб і шкідників
Азимина трилопатева – нова і поки що малопоширена плодова культура. Її плоди смачні, солодкі, зі складним фруктовим ароматом.
За вмістом сухих речовин вони значно перевищують інші плодові, містять багато пектинів (близько 2%) і мало кислоти (до 0,11%). Плоди азимини – щедре джерело калію, у цьому вони поступаються абрикосу та персику, але перевершують яблуню та сливу.
Сьогодні азимина поширена в багатьох місцевостях України як любительська плодова культура.
Культура достатньо зимостійка (за різними джерелами, у межах -15-30 °C), з порівняно довгим і глибоким періодом біологічного спокою, що дозволяє їй успішно переносити зимові потепління в південному регіоні України. Завдяки пізньому і тривалому цвітінню уникає пошкоджень приморозками.
Для нормального розвитку рослин і дозрівання плодів азимини сума активних температур повинна бути не меншою ніж +2600 °C.
Можливою зоною вирощування азимини трилопатевої можуть бути південні степові області: Херсонська, Миколаївська, Одеська, Крим і теплі регіони західних областей – Закарпатської, Чернівецької, можливо, Хмельницької та інших. Вчені також не виключають її вирощування в центральних та східних областях України.
Культура поки що не має хвороб і шкідників, і тому не потребує хімічних обробок, а це дозволяє отримувати на невеликих площах значні обсяги екологічно чистої продукції.
Додати коментар