Овочі-Ягоди-Сад

Агрономи перетворилися на «психологів», вирощуючи баклажан

Агрономи перетворилися на «психологів», вирощуючи баклажан

Антистресанти на овочах відкритого грунту важливо застосовувати не раніше та не пізніше періоду адаптації, коли рослина сама продукує амінокислоти і може їх у повній мірі засвоїти.

Про це в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» розповідає Марія Кисляченко, агроном компанії «Аграна Фрут Лука»

Адаптація – це один з трьох періодів стресу рослини, який починається з тривоги і закінчується виснаженням, пояснює вона. Період адаптації настає через 2-3 дні після стресових умов. 

«За період реалізації проекту з вирощування баклажанів та солодких перців ми з садівників перетворилися на «психологів», – розповідає агроном, – які по стану листочка можуть визначити, що відбувається з рослиною – що їй не подобається, чого не вистачає та який її потенціал плодоношення».

Для господарства це перший досвід вирощування овочів – і вони, з’ясували початківці,  дуже багато стресують. 

«Їм майже нічого не подобається: води то мало, то забагато, занадто холодно або занадто спекотно, – розповідає Кисляченко. – Ми переконалися: баклажан та перець – дуже примхливі рослини, тому використовували антистресанти. Але це треба робити правильно».

Читайте також: Альтернарія та колорадський жук зашкодили овочевому проєкту