Овочі-Ягоди-Сад

Агроном роз’яснила переваги трьох термінів обрізування абрикоси

Обрізування абрикоси рано навесні індукує утворення довгих силептичних пагонів та інтенсивність цвітіня, пізньовесняне обрізування сприяє кращій інтенсивності росту, а літнє –  може збільшити диференціацію квіток за умови зростанні нових пагонів.

Про це повідомляє у статті в журналі «Садівництво по-українськи» Тетяна Попович, головний агроном ТМ «ФайноФрут», що розташована на Закарпатті.  

«Абрикосове дерево має кращий вид і дає більше плодів, якщо його обрізати правильно. Процес створення міцного продуктивного дерева починається під час садіння і триває протягом усього його життя», – зауважує агроном. 

Вона пояснює , що обрізування абрикоси може бути як ранньовесняним, так і пізнім. 

Раннє індукує утворення довгих силептичних пагонів. Інтенсивність цвітіння вища, коли обрізування починають ранньою весною, ймовірно, тому, що відбувається вироблення силептичних гілок, на котрих закладені генеративні бруньки. 

Очевидно, пізнє обрізування в травні сприяє кращій інтенсивності росту, якщо його виконують на кінцівках пагонів. 

Літнє обрізування має на меті збільшити диференціацію квіток, але в абрикоси це можливо лише тоді, якщо з’являється зростання нових пагонів, яке може бути спричинене водою.

Також проріджування пагонів зазвичай проводять за кілька тижнів до збирання врожаю для поліпшення якості плодів дуже сильнорослих дерев. Кінцева мета – кращий розподіл світла та менша кількість вуглецю, спрямованого до плодів. Такі плоди надалі не підлягають закладанню на зберігання.

«Літнє проріджування пагонів зменшує потребу в зимовому обрізуванні й може бути корисним процесом в регіонах, де ранньовесняні приморозки ушкоджують квітки. Так, зимове обрізування після пошкодження дерев приморозками слід відкласти до моменту зав’язування плодів», – радить Тетяна Попович. 

Вона зазначає, що наприкінці зими або ранньою весною, коли починають розкриватися нові листя і квіти, дерево активно росте, й обрізка швидко заживає, так що хвороби мають невеликі шанси потрапити в рани. 

«Проте під час обрізування важливо не забувати про дезінфекцію садового інвентарю, зокрема секаторів», – попереджає агроном.

Читайте також:  Основний стовбур абрикоси вкорочують до 90 см