Точка зору

Зростання переробки картоплі диктує зміни в зберіганні

Андрій Марущак
директор із розвитку бізнесу Van Dijk Technics

Раніше в Україні картоплю для переробки на чипси та фрі майже не вирощували, оскільки ринок збуту для неї був дуже обмеженим. Останнім часом ситуація змінилася: переробка потроху розвивається, з’являються нові підприємства. Відповідно, актуалізувалася тема щодо зберігання картоплі цього напряму, а відтак постало питання оснащення сховищ зволожувачами для кращого результату, адже зберігати картоплю для переробки потрібно доволі довго і за високих температур, до отримання бульб нового врожаю.

Картоплю на переробку для виготовлення чипсів та фрі зберігають за підвищених температур на рівні плюс 7–9 °С, у неї відбувається активне дихання, яке за температури зберігання товарної чи насіннєвої картоплі, що має бути наближена до 4 °С, майже відсутнє (принаймні, дихання бульб за такої температури має значно меншу інтенсивність).

В інших країнах, де працює наша компанія Van Dijk Techniсs (Ван Дайк Технікс) і де добре розвинений сектор переробки, про цей нюанс знають. Коли там будують сховище під картоплю на переробку, то в комплект обладнання обов’язково входить зволожувач, тоді як у сховищах для столової чи насіннєвої його зазвичай немає.

Щоб обладнання працювало не один сезон, потрібно докласти зусилля та професіоналізм, які приходять із досвідом. Тож перед укладанням договору з постачальником обладнання для зберігання картоплі (як і для інших овочів або ягід) раджу переконатися, що компанія має достатній досвід роботи, від 10 років, із голландськими компаніями, які є піонерами у зберіганні. Наша компанія Van Dijk Technics має понад 15 років досвіду роботи із картоплярами як в Україні, так і в Європі та близькому зарубіжжі.

Не менш важливо, щоб постачальник протягом тривалого часу виконував подібні роботи та спеціалізувався на них, а не на простих комерційних системах охолодження.

Також не зайвим буде поїхати в інші господарства, поспілкуватися з людьми, які мають камери зберігання. Крім того, варто поцікавитися про відсоток втрат за сезон зберігання у 6–8 місяців.

У своїй роботі ми намагаємося максимально врахувати особливості наших клієнтів і розробити проєкт так, щоб він приносив максимальну користь і швидко окупився. Ми не радимо встановлювати додаткове обладнання (ті самі зволожувачі) там, де воно не потрібне.

 Безпосередньо наша компанія не займається будівництвом, але ми можемо порекомендувати параметри сховища або надати підрядників, що мають досвід виконання таких робіт, відповідно до умов і стандартів.