Точка зору

Зниження якості поливної води стало критичним

Зіновія Елінська
агроекспертка, консультантка, учений-агроном

Проблема засоленості поливної води не нова, але нині стала критичною, особливо в південних регіонах, де через окупацію відбулося руйнування зрошувальних та дренажних систем, знизився обсяг використання поливної води і, відповідно, підвищилась її мінералізація. Наприклад, у Дунай-Дністровській та Інгулецькій зрошувальних системах якість води відповідає лише ІІІ класу через надмірну засоленість.

Чому це не просто погано, а дуже погано? Справа в тому, що рівень рН води впливає на засвоюваність елементів живлення та на ефективність роботи діючих речовин пестицидів і біопрепаратів. За надмірно високого рН (понад 7,5) знижується засвоюваність елементів лужного ряду, а в кислому середовищі (рН нижче 5,5), навпаки, неефективно працюють кислі елементи.

Засоленість води може сильно впливати на фізіологічний стан рослин, які низько толерантні до солей, особливо на ранніх фазах розвитку. Також накопичення солей у ґрунті негативно впливає на його придатність для вирощування багатьох рослин.

Знизити засоленість обмеженого об’єму води для приготування робочих розчинів пестицидів чи удобрювальних сумішей можна шляхом використання речовин, що вступають у хімічну реакцію і осаджують елементи, які викликають засолення. Наприклад, є содовий метод, коли для нейтралізації гідрокарбонатів використовують карбонат натрію Na2CO3 (кальциновану соду). Або можна використати метод вапнування, коли в реакції використовують вапно ((СаОН)2). Також відомий фосфатний метод, коли використовують їдкий натр 2NaPO4 або ортофосфорну кислоту Н3РО4.

Значно складніше впоратися з надмірним умістом заліза у воді. Для нейтралізації цього елемента у невеликому об’ємі води можна використовувати реакцію окислення 2-валентного заліза до 3-валентного. Для цього достатньо під час підготовки води наситити її киснем, вмонтувавши у накопичувач (або в ємкість для підготовки розчину) підривний насос (компресор для аерації води). Тоді зайве залізо просто осяде на дно ржавим осадом.

Але що робити з великими об’ємами води для поливу?

Існують методи очищення води за допомогою зворотного осмосу, але це дороговартістна система.

У багатьох країнах для видалення з води солей жорсткості (катіонів кальцію і магнію) використовують магнітну обробку. Для цього застосовують спеціальні пристрої, які складаються з потужних електромагнітів і вмонтовуються безпосередньо в поливну систему.

Вода в цих системах проходить два етапи очищення. На першому етапі іони металів, які обумовлюють жорсткість, притягуються до електродів і відділяються від води. Другий етап – це магнітна обробка води, коли водяний потік пропускається через систему електромагнітів різнонаправленої дії. У результаті зменшується ступінь гідратації розчинених речовин та утворення важких часток, які випадають в осад. Це дуже ефективний метод, але закордонні розробки коштують немало грошей.

На щастя, вже існує на ринку аналогічна українська система Adam`s water, яка на порядок дешевша. Вона вже виробляється і використовується в промислових масштабах.

Не раджу нехтувати проблемою засолення або зволікати з її вирішенням, адже це призведе до вагомих втрат урожаю, вплине на зменшення родючості ґрунтів і придатність їх для виробництва.

Це той варіант, коли економія в подальшому призведе до колосальних втрат і коштів, і виробничих ресурсів.