Точка зору

Завдяки моніторингу вдалося мінімізувати спалахи грипу птиці 

Даніель Діепхаус
ветеринарний лікар Moorgut Kartzfehn Turkey Breeder GmbH (Німеччина)

Останніми роками ми побачили, що вирішити проблему з грипом птиці неможливо. Лише утилізація птиці – не вихід. Із 2021 року вірус грипу птиці постійно циркулює в популяції диких птахів. З минулого року спостерігається зараження птиці не лише у «високий» сезон, а постійно. Отже, це свідчення того, що вірус живе з нашою птицею повсякчас.

Незабаром масова утилізація птиці унеможливиться через тиск захисників тварин, викидів вуглекислого газу. Тому і Європа, і світ у цілому повинні виробити концепцію вакцинації птиці.

Вакцинація має базуватися на таких засадах:

– вакцинований добовий молодняк комерційного стада чи батьківського поголів’я не повинен мати жодних заборон на продаж;

– зменшувати передавання вірусу від птиці до птиці (R<1);

– можливість відрізнити вакциновану птицю від невакцинованої: чи штам вакцинальний, чи польовий;

– окрім вакцинації, яка має захистити стадо, необхідно встановити програми моніторингу, аби виявити вірус грипу птиці на певній території.

Звичайно, для цього потрібно буде внести зміни до європейського законодавства, а також до Наземного посібника Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин.

Перші результати досліджень чотирьох нових вакцин на курках-несучках продемонстрували дуже гарний захист до 100-го дня. Подальші дослідження мають показати, що вони добре спрацьовуватимуть й на індиках; забезпечуватимуть тривалий захист; дозволять комбіновані щеплення з іншими вакцинами та ревакцинацію в польових умовах.

Та на шляху до щеплень необхідно не забувати, що біозахист на птахофабриці – це фундамент для запобігання грипу птиці. При цьому ми свідомі того, що навіть 100%-ва біобезпека не захистить від проникнення вірусу цієї хвороби.

У 2020-2021 роках наша компанія спільно з ветеринарними клініками вивчала спалахи грипу птиці в Німеччині, збирала дані з інфікованих ферм протягом літа і порівнювала з даними господарств того ж регіону, не уражених вірусом. Цього сезону у нашому регіоні (Нижня Саксонія, де сконцентровано чимало виробників індичатини) зафіксовано 39 випадків грипу птиці. 166 підприємств, що потрапляли в карантинну зону, не мали хвороби, але підпадали під заборону посадок молодняку.

Ми дійшли висновків, що вірус грипу птиці став ендемічним. 70% випадків захворювання можна було б уникнути на ранній стадії – це були вторинні випадки. Швидка утилізація цих стад запобігла б подальшому поширенню вірусу в регіоні.

Наші ветлікарі розробили систему раннього попередження шляхом моніторингу відібраних змивів з біоплівки в поїлках: 100 стад досліджували у приватній лабораторії та 20 стад – у державній протягом 6 місяців. Дуже важливо, що державні лабораторії брали активну участь, і цей експеримент вийшов на державний, законодавчий рівень.

Під час цього моніторингу ми виявили у клінічно здоровому стаді те, чого ніхто не очікував, – віруси H6N1, H5N3, H5N1, H9, H1.

Моніторинг проб дозволив виявити вірус на 1-2 раніше, ніж у стаді з’являться симптоми грипу птиці.

Метод відбирання змивів легко запровадити, він має значне охоплення й високу статистичну безпеку. Поясню: птиця інтенсивно п’є воду – до однієї поїлки за 2 години прийде близько 100 голів птиці, й одним мазком можна відібрати біоплівку з 10 поїлок, і таким чином охопити близько 10 тис. голів птиці. Крім того, для працівників ферми такий моніторинг стає рутинною роботою на відміну від стресу внаслідок несподіваної інфекції. Також просто виявити, чи це польовий штам, чи ні.

При цьому важливо, щоб поїлки не були дуже брудними і не містили залишки дезінфектантів (того ж хлордіоксиду чи просто хлору), бо це ускладнює виявлення вірусу за ПЛР-тесту.

Але ми бачимо, що за 48 годин після дезінфекції вірус вже можна знайти.

Зауважу, що дуже важливо безпечно транспортувати утилізовану птицю й підстилку. Для цього слід вибирати безвітряну погоду, ранок чи вечір, щоб не сталося поширення вірусу. Крім того, сусідні птахопідприємства треба заздалегідь попередити, аби вони в цей день зменшили в своїх пташниках вентиляцію, закрили приміщення, щоб убезпечити поголів’я.

Цієї зими ми не мали заражень стад на сусідніх птахофабриках у нашому регіоні з високою щільністю індиків. Бо якщо на якомусь підприємстві рано виявляли грип птиці, птицю утилізували і надалі не було спалахів хвороби поблизу такої ферми.

Ще 2 роки тому спалахів грипу птиці в Німеччині було дуже багато. Та завдяки застосуванню нашого інструменту виявлення інфекції на ранній стадії було значно зменшено тиск вірусу в регіоні в цілому.