Точка зору

Застосування гербіцидів на озимих зернових восени та навесні: «за» й «проти»

Микола Зосимчук
канд. с.-г. наук, заступник директора з наукової роботи Сарненської дослідної станції ІВПіМ НААН

Залежно від культури та рівня врожайності, хімічне прополювання озимого жита зберігає в середньому 11,6% врожаю, озимого тритикале — 13,6%, озимої пшениці — 12,2%. Але не всі гербіциди забезпечують рівну біологічну ефективність за осіннього та весняного застосування.

Осіннє внесення гербіцидів на основі комбінацій Ізопротурон + Діфлюфенікан (Трініті, Грім, Марафон, Легато Плюс та ін.), знижує загальну засміченість озимих зернових культур на 90–95%, зокрема мітлиця гине на 90–100%. Застосування ж цих гербіцидів навесні призводить до зниження загальної ефективності до 60–70%, зокрема загибель мітлиці звичайної становить 65–70%.

Така сама ситуація і з ефективністю гербіциду Марафон, який призначено, головним чином, для осіннього застосування.

Високу біологічну й господарську ефективність, як за осіннього, так і весняного застосування, демонструють гербіциди Алістер Гранд і Гусар Турбо.

Осіннє і весняне внесення таких гербіцидів, як Фенізан, Лінтур, Діален Супер, Дисулам, Димет, Ковбой Супер, Метеор та ін. за рівнем ефективності (біологічної і господарської) за обробки в терміни від 3–4 листків до кінця кущіння істотно не відрізняється. Ці гербіциди не мають або мають незначну ґрунтову активність, діють на падалицю ріпаку, ромашку непахучу, гірчак, фіалку польову, грицики, талабан польовий і ін., головним чином, через листову поверхню. Їх ефективність досить стабільна й незначно коливається за фази бур’янів від сім’ядольних до 2–4 справжніх листків.

Восени можна також застосовувати такі препарати, як Хармоні Екстра, Гранстар Про, Гранстар Голд, Секатор Турбо, Прима й ін. В чистому вигляді ці гербіциди застосовують тільки в разі дводольного типу засмічення.

Оскільки в посівах озимих зернових спектр бур’янів представлено не лише однорічними дводольними бур’янами, а й злаками, особливо мітлицею звичайною, зазначені вище гербіциди доцільно застосовувати в бакових сумішах із гербіцидами на основі Метрибузину, наприклад із Зенкор Ультра. Однак ефективність Метрибузину проти мітлиці звичайної сильно залежить від фази бур’яну й вологості ґрунту в момент застосування гербіциду. У фазі проростків — 1–3 листків загибель мітлиці досить висока (на рівні 85–95%). Коли ж бур’ян вступає у фазу кущіння, вона сильно знижується, а за посушливих погодних умовах взагалі може не дати бажаного ефекту. Загалом за осіннього застосування ці суміші забезпечують непоганий ефект і є досить економічними.

Слід урахувати, що внесення гербіцидів на основі Метрибузину по вологому листу може викликати пошкодження листкових пластинок, що виявляється у вигляді їх посвітління, пожовтіння або некрозів. Найчастіше такі пошкодження проходять і негативної дії на ріст і розвиток культури не чинять.

Готовим сумішевим гербіцидом на основі Трибенурон-метилу і Метрибузину є гербіцид Тамерон Супер. Ефективно за осіннього внесення показала себе бакова суміш Боксера з Лінтуром. За наявності пирію повзучого на посівах зернових можна вносити гербіцид Атрибут.

Багато гербіцидів, які застосовують восени, мають у своєму складі компоненти ґрунтової дії. Тому їхня ефективність вища за якісного обробітку ґрунту й за умови достатнього зволоження. Опади, що пройшли через добу після їх унесення підвищують їхню ефективність. Однак їх не слід вносити, якщо найближчі 2–3 години очікуються опади.