Точка зору

Захистити врожай

Олександр Лавренко
регіональний менеджер, «ДСВ-Україна»

Ділимось актуальною інформацією про хворобу, яка матиме вирішальний вплив на врожайність зернових культур. Йдеться про септоріоз та захист від нього. Серед плямистостей листя пшениці септоріоз займає одне з перших місць за шкодочинністю та поширенням і є одним з найбільш прогресуючих захворювань культури в Європі та світі.

Процес розвитку септоріозу на рослинах озимої пшениці може спостерігатися потягом всього періоду вегетації. Хвороба шкідлива тим, що перші симптоми ураження ми спостерігаємо ще в осінній період, а латентний період весною може тривати до 28 днів.

Типові ознаки хвороби – поява спершу світлих, жовтих, світло-коричневих, інколи слабо виражених плям з темною облямівкою або без неї. У центрі плями або по всій її поверхні містяться чорні дрібні пікніди. Уражене листя, як правило, всихає. Симптоми хвороби на сприйнятливих сортах з’являються ще восени, переважно на листках, які торкаються поверхні ґрунту. Плями на сходах кругліші і часто займають усю ширину листка. На них чітко видно чорні цятки – пікніди збудника хвороби. Найшвидше септоріоз розвивається від моменту поновлення вегетації озимої пшениці до фази появи прапорцевого листка. Фактично на фазі прапорцевого листка вказаний збудник закінчує свій цикл розвитку. Отже, розвиток хвороби починається з нижніх листків і поширюється рослиною догори.  

Масовому розвитку хвороби сприяє температура +12…+25°С, наявність краплинної вологи або відносна вологість повітря 90–100%. За таких умов пікноспори можуть прорости протягом кількох годин, після виходу з пікнід, але мінімальний температурний поріг для розвитку хвороби +5°С. Посушливі періоди вегетації гальмують розвиток хвороби. В умовах Південного Лісостепу і Степу України настання посухи повністю стримує розвиток листкової форми хвороби.

Дослідження показують, що ураження озимої пшениці збудником впливає на довжину колосу, кількість зернин у ньому, масу зерен з колосу та масу 1000 зернин. При ступені ураження хворобою на 25%, зменшення маси зерна з колосу досягає 15,3%, а маса 1000 зернин зменшується на 10,4%. Недорозвиненість колоса спричиняє втрати врожаю до 20% і більше. Зерно в ураженому колосі стає плюсклим або зовсім не утворюється. Поріг шкодочинності септоріозу – поява симптомів хвороби на 12% листя.

Слід зауважити, що ризик ураження хворобою зростає в умовах повторної сівби стерньових по стерньових, особливо без обороту пласта в умовах мінімального або нульового обробітку ґрунту. Також ризик зростає в умовах ранніх посівів, які гірше освітлюються та мають сприятливий клімат для розвитку хвороби. Інфекція зберігається на рослинних рештках і сходах падалиці у вигляді пікнід і міцелію.

Якщо хворобу ефективно проконтролювати у ранніх фазах (ВВСН 31), ми не дамо поширитись пікноспорам на верхні листки, які мають найвищий вплив на врожайність за рахунок максимального фотосинтезу. Кожен з вас бачив ситуацію, коли прапорцевий лист згорав за 7 чи 10 днів, в залежності від сорту, особливо в роки з сильними опадами та високими температурами. Стосовно діючих речовин, то найкращий ефект будуть мати триазоли (протіконазол, пропіконазол, епоксиконазол, ципроконазол).

На сьогодні, залежно від зони, сорту та термінів сівби ми маємо фази розвитку ВВСН 25-29 і в нас є час на детальний огляд та аналіз посівів до фази ВВСН 31 для того, щоб правильно вибрати стратегію внесення препаратів, виходячи з тих умов, які складаються. Селекціонери ж постійно працюють над виведенням новітніх сортів, які будуть максимально адаптовані до сучасних умов, в тому числі, і до найбільш шкодочинних хвороб.

ДСВ – інновації для Вашого успіху!

Слава Україні!