Точка зору

За врожайністю рік непоганий, але ціни на всі позиції борщового набору низькі

Володимир Корсун
співзасновник «ВПК-Агро», Дніпропетровська обл.

Щодо врожайності наших основних культур –– капусти, картоплі, столових буряків  –– цей рік був доволі непоганим. По білоголовій капусті, під яку ми традиційно відвели до 300 га, взагалі отримали рекордні врожаї: пізні гібриди  дали 140–160 т/га. Хоча через нетипово теплу зиму 2019–2020 років мали проблеми зі шкідниками. Літня спека та посуха на посівах позначилися менше, адже маємо полив.

Отже, за врожайністю рік непоганий, але ж ціни низькі на всі позиції борщового набору. Більш-менш непогана ціна хіба що на картоплю. У супермаркетах капуста коштує 3–3,5 грн/кг, виробникам за неї пропонують ціну, що значно нижча собівартості. Із цим проблема, але будемо чекати, що відбуватиметься під час періоду зберігання. Є підстави сподіватися, що ціни на деякі позиції борщового набору зростуть. Сховища ми заповнили, решту врожаю були змушені продати. Останньою традиційно збирали білоголову капусту до 20-х чисел листопада.

У 2020 році 400 га відвели під картоплю столового призначення, чому сприяла низка чинників. По-перше, вирощування цієї культури завдяки сучасній техніці можна повністю механізувати: від висаджування до збирання, тобто потреба в ручній праці мінімальна. По-друге, ціна на картоплю протягом останніх кількох років тримається на рівні 20 центів за кілограм, що для нас як виробників є доволі прийнятним.

Капустяний клин поки скорочувати не плануємо, хоча в всередині цього сегменту відбуваються зрушення. Спостерігається більший попит на цвітну капусту, романеско, савойську, броколі. Ціна для виробника цікава, мережі готові купувати серйозні обсяги. Зокрема, ми цього року вирощували 20 га цвітної та стільки ж савойської капусти. До речі, на савойську капусту попит в Україні істотно пожвавився в останні 3–4 роки, вона тіснить за обсягами пекінську. Із савойської капусти господині готують чудові голубці.

Щодо продажу солінь, то цей напрям для нас поступово втрачає актуальність, оскільки супермаркети активно запровадили власну переробку, тож наші обсяги продажу квашеної капусти зменшилися.

Із актуальних планів: хочемо якнайшвидше завершити будівництво сховища на 15 тис. тонн холодильного зберігання. Сховище розраховане на навальне зберігання коренеплодів і цибулі. Для тривалого зберігання продукції ми вже використовуємо овочесховища європейського рівня з німецьким та італійським холодильним обладнанням. Зокрема, маємо потужності для 10 тис. тонн навального зберігання з  вентиляцією компанії Tolsma, а також сховище на 24 тис. тонн холодильного контейнерного зберігання.

Розглядаємо варіанти співпраці з переробниками щодо сушіння овочів та виробництва продуктів дитячого харчування.