Точка зору

За відсутності професійного зберігання очікувати від овочів якості марно

Олександр Шейко
директор ТОВ «4 Стихії»

Інженерні можливості й виробнича база нашої компанії дозволяють створювати комплекси для охолодження і зберігання продукції різного обсягу, з використанням різноманітних  технологічних рішень. Останні наші проєкти втілені у Вінницькій області для зберігання овочів борщового набору ТОВ «Органік Д» і в Київський –– для овочевої продукції СК «Агробізнес». 

Особливістю цих комплексів є те, що на охолодження холодильне компресорне обладнання працює в теплий період року. Коли восени зовнішні температури знижуються, система перелаштовується на інший режим: компресори зупиняються (штучне вироблення холоду припиняється) й використовується лише активна вентиляція. Це заощаджує електроенергію. Такі системи від початку були технологічно пристосовані для зберігання картоплі. Ми їх оптимізували під роботу з капустою, столовими буряками, морквою. 

Система управління обладнанням для оператора доволі проста. Оператор має задати основні параметри в камері під час її завантаження, а потім відкоригувати для тривалого зберігання: приміром, 95% вологості й 0,8 °С з діапазоном +/-0,3 °С. Подальший процес відбувається в автоматичному режимі, відпрацьовуючи попередньо закладені програми. 

Компанія «4 Стихії» є вітчизняним виробником. Тобто всі вентиляційні й холодильні системи, а також системи управління вироблені на наших потужностях у місті Вишневому Київської області. Завдяки цьому ми можемо забезпечити повний сервісний супровід у гарантійний і післягарантійний період. Основні комплектуючі –– компресори, теплообмінне обладнання, вентилятори, двигуни, контролери тощо –– імпортуємо з Нідерландів та Німеччини. Коли в потенційного замовника виникає питання, чому він має обрати нас, а не іншу компанію, яка пропонує в Україні подібні послуги, чи виникає питання, як працюють наші системи, ми веземо його до нашої виробничої бази або на вже зданий об’єкт, де за процесом зберігання можна спостерігати в дії та поспілкуватися з власником сховища.  

Раніше аграрії для зберігання здебільшого використовували старі приміщення, в які встановлювали вентиляційне та холодильне обладнання. Нині є розуміння, що доцільніше відбудувати об’єкт із нуля. Причина в тому, що вентиляційне й холодильне обладнання в обох випадках буде коштувати майже однаково. А от, наприклад, облаштування підлоги –– доволі затратна справа. І є різниця, покласти її в старому приміщенні (скажімо, покинутому корівнику), де через низьку стелю контейнери з овочами можна встановити лише в два яруси, чи у новому, де в шість. У копійку стане й ізоляція стелі, бо чим вона нижча, тим більшу площу потрібно взяти в роботу, аби вмістити той самий обсяг продукції. Отже, витрати в обох випадках майже однакові, проте новобудова буде більш пристосованою, ефективною й зручною з логістичних міркувань.  

Фермерам є сенс звертатися до нас одразу після прийняття рішення про будівництво. Адже згодом може виявитися, що помилка у розрахунках площі на пів метра в ширину чи довжину може позбавити можливості поставити ще один ряд або ярус контейнерів і в результаті знизити собівартість зберігання. Ми завжди беремо до уваги такі речі, бо від цього залежить розташування обладнання й розстановка контейнерів. А те, як саме стоятимуть контейнери, забезпечує 30% успіху.