Точка зору

Юридичний радник для сімейних ферм у кооперації

Денис Мельников
експерт ризик-менеджменту та комунікації з пайовиками, юрист компанії «Агроекологія»

Одним із аспектів підтримки сімейних ферм є запровадження юридичного радника достатньо високого професійного ґатунку.

Такий фахівець має дуже активно ініціювати та реалізовувати юридичні процедури, оскільки очікувати запиту на юридичну підтримку від фермера немає сенсу.

Очевидно, що сім’я селян не здатна одночасно і працювати на фермі, і продавати молоко, і вести юридичні справи як запоруку сталого розвитку. Іноді навіть адвокатам не зрозуміло, що треба зробити з позиції чинного законодавства. 

Найняти фахового юриста з огляду на обсяг власних доходів сімейній фермі не під силу. Проте заплановані 700-1000 ферм за помірного солідарного внеску зможуть оплатити і отримати юридичну підтримку високої якості фахівця у сфері права.

Водночас кожна з сімейних ферм стикатиметься з більш-менш схожими юридичними питаннями. Тому досвідчений юрист зможе моделювати ситуації, пропонувати типові зразки для їхнього вирішення, складати документи, втручатись в ситуацію в разі загострення проблеми. З урахуванням курсу на «державу в смартфоні» багато речей такий фахівець вже сьогодні здатний вирішити віддалено через електронні послуги.