Точка зору

Яка капуста принесе «капусту»?

Павло Булгаков
міжнародний консультант із зберігання плодоовочевої продукції

На сьогодні на ринку Шувар ціна білоголової капусти складає 24-27 грн/кг, а у вересні-жовтні вона продавалася на рівні 19-21,5 грн/кг.  Тобто можна сказати, що цьогоріч той, хто має капусту, – має «капусту». Свій заробіток будуть мати навіть ті, хто втратив на якості через приморозки та пізній збір. Проте, хочу зробити з цього приводу декілька зауважень.

Невчасно зібрана капуста, наприклад, на півдні, через невчасну висадку та погодні умови, вона залишалася на полі пізніше першої декади листопада, зовсім непридатна для довготривалого зберігання, вона має пустоту всередині.  Я її називаю «сніжок» – вона може навіть мати певний об’єм, але дуже-дуже легка за вагою. Тому раджу, зібрали таку капусту, коротка перетримка і – продаж. 

До речі, температура на півдні під час приморозку, де ми зафіксували цей пізній збір, опускалася тільки до 0°C, а  -1°C трималася лише півгодинки. Тобто господарство ще раніше благополучно пройшло приморозки. Цю капусту вони все ж зібрали у кінці листопада – на початку грудня, і враховуючи цінову ситуацію цього сезону, досить непогано продають, можливо, трошки дешевше від пікової ціни, названої вище. Південь може собі таке дозволяти, проте Захід мав зібрати свою капусту ще до початку листопада. Там головною проблемою для капусти став як раз приморозок у кінці жовтня – на початку листопада. Термометр зафіксував температуру -2°C у розрізі на листях. Якщо капуста має таке обмороження, це означає, що температура опускалася довгостроково нижче -5°C, або короткостроково (до двох-трьох годин) нижче -7°C. До речі про підморожену капусту маю відео на своєму каналі у Тіктоці PashBul.

У цьому випадку раджу стримуватись і збирати капусту тоді, коли вона відійшла на кочаризі, Тому що якщо її зрізати повністю промерзлу, у довготривалій перспективі будуть дуже великі втрати. Тому краще давати капусті відійти на кочерижці – це найкраще для довготривалого зберігання. Хоча зазвичай, якщо у капусти відбулося певне порушення клітин, при довготривалих процесах дуже часто будуть дуже великі втрати. Іноді трапляються випадки, коли можна проскочити. Так колись у моїй практиці була зібрана камера капусти на 4 тис. т після приморозків. Вона приїхала на сховище з температурою -1…-2°C, і така капуста прозберігалася до квітня. Скоріш за все це через гарний фітосанітарний стан і гарна вдача фермера, інакше як пояснити цей феномен.