Точка зору

Як заощадити на насінні і не втратити на врожайності

Олександр Кічмаренко
директор ПП «Юхимівське»

З початку заснування нашого підприємства – а це понад чверть століття – ми займались виробництвом насіння. Адже, як відомо, його рентабельність вища, у порівнянні з зерном у вигляді сировини. Десять років тому інвестували в сучасний насіннєвий завод, що підвищило якість продукції та дало нам можливість налагодити співпрацю з провідними селекційними компаніями світу. На сьогодні «Юхимівське» виробляє близько 1,2 тис. тонн насіння щороку і має постійних клієнтів.

Останнім часом на насіннєвому ринку відчувається посилення конкуренції через появу нових компаній, зокрема таких, які займаються насінництвом без ліцензій і демпінгують ціни.

Крім того, частина колишніх покупців насіння організували власне виробництво. Є фермери, які прагнуть заощадити на насінні, тому купують його раз на три роки. Але якщо вирощувати насіння другої репродукції, урожайність культури дещо знижується, третьої – падає на 15-20%, у порівнянні з першою.

Я раджу купувати першу репродукцію на частину поля і наступного року засівати всю площу своїм насінням, аніж раз на три роки купувати насіння на всю площу посіву. Зізнаюсь: така схема купівлі насіння не вигідна нам, як насіннєвому підприємству, але у «Юхимівському» заведено завжди бути відвертими з клієнтами, тож ми продаємо не просто зерно, а цілу відпрацьовану технологію.

Насправді аграрій має розуміти одну просту річ: виробляти насіння може кожен, а якісне насіння, що гарантує прибуток, – лише акредитоване підприємство.