Точка зору

Як підвищити ефективність протруювання насіння озимої пшениці

Олексій Велігошин
головний агроном ТОВ «Агровіт» (агрогрупа «Агрейн»)

На стадії проростання пшениця чутлива до безлічі шкідливих організмів. Бактерії, гриби, шкідники, нематоди можуть негативно впливати на ріст і розвиток молодої рослини, особливо за несприятливих погодних умов. Ці мікроорганізми можуть зберігатися безпосередньо на насінині або у ґрунті. За таких умов важливе ефективне протруєння насіння.

Зазвичай для цього використовуємо фунгіцидні та інсектицидні протруювачі, які запобігають розвитку різного роду інфекцій. Водночас протруйники допомагають захистити зернові не тільки від інфекції, що міститься в ґрунті, а й боротися з мікроорганізмами, які можуть знаходитися на самій насінині. Традиційно озиму пшеницю обробляємо за 2-3 тижні перед сівбою. Робимо це на спеціальному обладнанні, яке дозволяє дозовано застосовувати відразу кілька препаратів. Таке устаткування у нас єдине на весь холдинг і забезпечує усі господарства агрогрупи.

Насіння ми попередньо добре калібруємо та відділяємо сторонні домішки, пил, тощо. Далі налагоджуємо машину для протруювання і основне – обираємо правильні протруйники для обробки насіннєвого матеріалу, беручи до уваги спектр існуючих та можливих захворювань та шкідників.

Ефективність застосування протруйників може сягати 95% і за умов правильного вибору препарату можна зробити захист на етапі проростання та початкових стадіях вегетації максимально тривалим і надійним.

Проте кількість препаратів необхідно розраховувати індивідуально з урахуванням строків посіву і рослин-попередників. За умови застосування одних і тих самих протруйників тривалий час патогени можуть виробити стійкість до них. Щоб цього не сталося, необхідно періодично міняти препарати.

Обладнання для протруювання насіння, яке дозволяє дозовано застосовувати відразу кілька препаратів