Точка зору

Як перетворити одноосібника на ефективну сімейну молочну ферму

Галина Кузьмич
власниця сімейної молочної ферми «Молочна Рив’єра»

Я вже рік – власниця сімейної молочної ферми на Рівненщині. Утримую 33 голови ВРХ, із яких 23 – дійні корови.

Наша ферма є учасником проєкту «Сімейні молочні ферми». До цього ми утримували 48 голів ВРХ, і це було дике стадо. Яких там тільки порід не було: м’ясні, молочні… Худоба була на вільному випасі, обладнання не мали. Були думки закрити цей бізнес через збитковість.

З чим стикається одноосібне селянське господарство?

Зазвичай у селі утримують 1-3 корови. Це нерентабельно. Така кількість ВРХ не дає можливості підтримувати гігієну до і після доїння, заощаджувати кошти на придбання обладнання, реконструювати корівник.

Також селяни дуже погано доглядають за тваринами, їм бракує досвіду, вони посилаються на те, що так утримували корів із діда-прадіда, і новацій не сприймають. Тому у результаті в них молоко низької якості, за яке можуть дати лише низьку ціну. Хоча молокозаводи і не дуже хочуть брати так сировину: малий обсяг, вартість доставки вища за перероблення.. Їм краще працювати з більшими фермами, які забезпечують нормальний обсяг молока, а витрати на логістику мінімальні.

Що ж потрібно для перетворення на ефективну ферму? Насамперед, фінанси. «Сімейні молочні ферми» надають не лише фінанси для розвитку, а й знання щодо утримання й догляду за коровами, складання правильного раціону. Для цього проводяться тренінги, онлайн-уроки, курси. Наприклад, я пройшла курси техніка штучного осіменіння, і тепер сама можу, не чекаючи спеціаліста, осіменяти своїх корів. Крім того, проєкт вирішує питання з ринком збуту, надає юридичну, фінансову підтримку.

Приміщення нашої ферми раніше було колгоспним. На реконструкцію корівника отримали 200 тис. грн від проєкту у вигляді безвідсоткової позики на рік.

На придбання поголів’я «Сімейні молочні ферми» надали кредит – 186 тис. грн – на 4 роки. Гасити його маємо з другого року рівними частинами.

На закупівлю необхідного обладнання (доїльні апарати, танк-охолоджувач, насос для викачування молока, вентилятори, вакуумний насос тощо) надали 50%-ву безповоротну допомогу, а іншу половину ми повернемо, починаючи з другого року нашої співпраці з проєктом.

На фермі ми віддаємо перевагу прив’язному утриманню корів, але маємо майданчик для вигулу. У весняно-літній період випускаємо корів, а в холодну пору утримуємо, аби не наразитися на мастит.

Щомісячно ветеринар проєкту відвідує ферму й оглядає корів. В екстрених випадках розв’язуємо проблеми в телефонному режимі.

До участі в «Сімейних молочних фермах» ми випоювали новонароджених телят із відра. А ветеринар запропонував певну схему годівлі випоювання лише з пляшки із соскою. І ми дуже задоволені результатами. Телята почувають себе чудово, швидко набирають приріст, немає діарей.

Також установили автоматичні поїлки: корови п’ють, коли і скільки заманеться. Як результат, збільшилися надої молока, бо тварина не чекає, коли їй принесуть воду або, якщо на випасі, знайде водойму чи калюжу.

Ми зробили у себе на фермі кормовий стіл замість незручної годівниці. Тепер легко підтримувати гігієну стола. У зимову пору в корівнику горить контрольна лампочка, і корови можуть їсти в темну пору.

Ми здаємо молоко раз на два дні на Рихальський завод сухого молока (Житомирська область). І ціна нашої сировини вища, ніж від селянських одноосібних господарств.