Точка зору

Як обрати «свої» гібриди кукурудзи

Микола Федько
генеральний директор НВФГ «Компанія МАЇС»

Обираючи гібрид кукурудзи, фермери звертають увагу на такий показник, як потенціал врожайності. На скільки він досяжний за реальних умов? Коли ми говоримо про потенціал урожайності гібридів кукурудзи, слід розуміти, що реалізація цього потенціалу залежить від технології вирощування.

Я поділяю всі гібриди кукурудзи на три типи залежно від того, як вони реагують на технологію вирощування.

Перший тип – інтенсивні, це ті гібриди, що здатні формувати максимальні врожаї за найкращих умов. Наприклад, у 2019 році врожайність нашого гібрида ДМС Сектор сягала 177 ц/га. Але, якщо умови погіршуються – такі гібриди різко зменшують урожайність. І ті 177 центнерів, які сформував ДМС Сектор на Черкащині на зрошенні, ніколи не будуть досягнуті на богарі Кіровоградщини. Тому «інтенсивники» слід обирати тільки тоді, коли фермер застосовуватиме відповідні технології, відповідне живлення й захистом від бур’янів і шкідників.

Другий тип – середньопластичні. Це ті гібриди, що збільшують урожайність із покращенням умов, але в той самий час добре витримують їх погіршення. Такі гібриди не битимуть рекорди, але завжди будуть у десятці найкращих. Основна маса наших гібридів належить саме до цієї групи.

Третя група – гомеостатичні гібриди. Це ті, на врожайність яких зміна умов, хоч у кращий, хоч у гірший бік, практично не впливає. До цієї групи належать гібриди з 1990-х років. «Компанія Маїс» теж має такі гібриди, але ми вже відійшли від їх просування на ринок.

Отже, звертати увагу на потенціал урожайності слід тоді, коли фермер усвідомлює свою роль у формуванні цієї врожайності. Питання технології – надважливе у виявленні потенційної врожайності.