Точка зору

Як ми отримуємо два яблука на бутоні

Тетяна Попович
головний агроном ТМ «ФайноФрут»

Прорідження зав’язей – ризикований процес, проте фермери змушені використовувати його задля отримання яблук високої якості, котрі зможуть конкурувати з плодами передових господарств.

Якщо дерево має на собі забагато яблук – всі сили віддає для росту плодів. Вегетативний ріст буде слабким. Як правило такі виснажені дерева більше піддаються ураженню шкідниками та хворобами. Яблука на таких деревах будуть не лише дрібними, але і погано забарвленими. Отже прорідження зав’язей впливає на баланс сили росту дерев.

Виконання програми прорідження – дуже складний процес, який потребує постійного моніторингу і реальної оцінки стану дерев, рясності цвітіння та погодних умов. «Файно Фрут» проріджує здебільшого дрібноплідні сорти (Гала, Пінова, Голден). Наша програма прорідження включає наступне:

  • по мірі розпускання квіток при рясному цвітінні (але коли впевнилися, що королівська квітка зав’язалася), вносимо амоній тіосульфат (Тіотрак 15-17 л/га з водовиловом 300 л/га). Обприскування проводимо двічі. Друге – після розпускання бутонів на однорічних приростах;
  • вносимо 1-нафтилоцетамід (препарат AmidThin або Дірігол) в нормі 1 кг/га через тиждень після цвітіння;
  • добрий результат приносить внесення бензиладеніну (Потуріл, Глобаріл, Ексіліс) у нормі 1 л/га. Для досягнення максимального ефекту необхідно дотримуватись температурних режимів.

У сприятливі роки результат застосування такої програми радує око. На одному бутоні залишається максимум 2 яблучка. Проте, варто пам’ятати, що хімічне прорідження інколи потрібно довершити застосуванням ручного прорідження. Це затратно, проте суттєво впливає на якість майбутнього урожаю.