Точка зору

Виробникам столового винограду слід виходити на новий виток бізнесової спіралі

Володимир Воєводін
експерт компанії BASF

Виробництво столового винограду сьогоднірозвивається досить успішно. В основному багато дає Запорізька область. Досить багато з’явилось виноградарів-аматорів, які вирощують гібриди, називають їх «сортами». І це досить позитивний процес: вони проходять період становлення, набуття досвіду, пошуку кращого сорту. Але роблять це на маленьких площах – пів гектара, два гектари. І їх очікує та ж проблема, що вже є у малих яблуневих господарств, які не мають можливості будувати холодильники та виходячи на ринок з урожаєм 100-200 т, не можуть диктувати ціну, не кажучи про експорт.

Тому виноградарям також потрібно кооперуватись, захищати свої «сорти», щоб вони стали справжніми сортами, і їхня стійкість повинна бути з року в рік більш-менш однаковою. Але столові сорти поки і без того розвиваються – ринок їх потребує, ціна на них досить велика. Головне в цій ситуації – робити холодильники і зберігати цю продукцію, щоб можна було дотягнути до Нового року і продавати навіть в січні.

Також у зв’язку з цим актуальна тема розвитку в Україні виноградних розсадників.Якщо у розплідника купують саджанці, то він розвивається. Якщо рік-два не було реалізації, розсаду спалив і на цьому бізнес закінчився. Потрібно вирощувати якісний матеріал та завойовувати авторитет на ринку. Так, бувають роки, коли менше садять промислових насаджень або більше, але цей напрямок був, є і буде. Зараз в країні залишилось досить мало розсадників, які можуть дати кронований саджанець, з закладенням генеративних бруньок, відповідної сорто-підщепної комбінації. Якщо хоча б один з цих чинників випадає, втрачається авторитет, і дуже важко буде змусити виробника купувати саджанці в Україні у того чи іншого розсадника, коли за кордоном пропонують досить велику кількість посадкового матеріалу.

А потенціал для розвитку столового винограду в Україні досить великий – різноманіття сортів, грунтово-кліматичні умови досить добрі по всій території, якщо вирощують виноград вже під Києвом, в Черкаській і навіть в Чернігівській області. І все добре виходить – на життя собі заробляють. А потім становлення цього напрямку виноградарства як бізнесу буде проходити на іншому витку спіралі.