Точка зору

Виробництво сіна може стати додатковим напрямом до виробництва молока

Володимир Крагель
директор ТОВ «Агротехніка»

Основним завданням тваринників є отримання високих надоїв молока та зниження собівартості його виробництва. Суттєва частка собівартості молока закладена у вирощуванні молодняка та вибраковуванні корів. 

Годівля корів високоякісним сіном люцерни, заготовленим методом активної вентиляції теплим повітрям у тюках – найкращий спосіб для отримання високоякісного преміального молока та забезпечення збільшення кількості лактацій. 

Сушіння сіна в сушарнях дає змогу заготовити сіно менш ніж за 24 години з моменту його скошування. Це забезпечує збереження в ньому протеїну на рівні 24%, усіх корисних вітамінів і мікроелементів, що позитивно впливає на життєдіяльність тварин та їхнє довголіття. 

Використання сушарок також дає змогу уникнути ризиків псування сіна через зміни погодних умов і гарантує 100% збереження отриманого врожаю без втрати якості.

До того ж технологія сушіння сіна в тюках дещо розтягує в часі сам процес скошування і сушіння, що зменшує навантаження на підприємство та нівелює помилки, пов’язані із зупинкою техніки. 

Економія на закупівлі шротів і менші витрати палива, як порівняти із заготівлею сінажу, компенсують витрати на роботу сушарки.

Інтерес експортерів до арабських країн до сіна, висушеного в сушарнях із протеїном 24%, постійно зростає. Отже, виробництво сіна може стати додатковим напрямом бізнесу паралельно з виробництвом молока.