Точка зору

Виробництво м’яса птиці зросте, однак його прибутковість значно знизиться

Сергій Карпенко
виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України»

Виробництво м’яса птиці за чотири місяці поточного року зросло на 6,6%, при цьому промислове виробництво збільшилось майже на 8,2%, або 21 тис. тонн. Такі показники скромними назвати не можна. Приріст виробництва відбувається згідно з нашими прогнозами на початку року без врахування дії таких негативних явищ, як спалах грипу птиці на одній із птахофабрик Вінницької області в січні 2020 року та пандемія коронавірусу.

Підвищений попит на м’ясо птиці спостерігався в березні після введення карантинних обмежень, однак вже в квітні ситуація стабілізувалася і реалізація повернулася до звичайних докарантинних показників.

Виробництво ж яєць сільськогосподарськими підприємствами скоротилося, але всього на 1,3%. Це наслідок несприятливої цінової ситуації на яйця в І кварталі, що змусило підприємства скорочувати поголів’я курей-несучок ще задовго до дії сезонних чинників. Така ситуація жодним чином не вплинула на задоволення внутрішнього попиту, оскільки обсяги виробництва і без того є досить значними.

За чотири місяці 2020 року було експортовано 139 тис. тонн м’яса птиці, що лише на 2,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Експорт яєць склав 624 млн штук, що на 30% менше, ніж за такий самий період 2019 року.

Значний вплив на показники експорту мали обмеження, запроваджені країнами-імпортерами української продукції птахівництва внаслідок спалаху грипу птиці на Вінниччині, а також виникнення певних логістичних проблем через пандемію COVID-19, закриттям деяких ринків та, як наслідок, зниженням світових цін на продукцію птахівництва.

ІІ квартал 2020 року визначатиметься відновленням обсягів експорту продукції птахівництва. Цьому сприятиме відновлення статусу вільної від грипу птиці території України та, відповідно, зняття обмежень на імпорт з боку країн, які вводили такі заборони, а також підвищений попит з боку деяких країн (особливо Близького Сходу) на продукцію птахівництва через пандемію COVID-19 та порушення ланцюгів поставок.

Зростання обсягів виробництва м’яса птиці за зменшення купівельної спроможності населення внаслідок негативної дії епідемії здійснюватиме тиск на цінові тренди внутрішнього ринку. Не зважаючи на те, що м’ясо птиці є найдешевшим серед усіх видів і користуватиметься, можливо, більшим попитом на тлі кризових явищ, підвищена пропозиція негативно відображатиметься на відпускних цінах виробників. 

Яєчний сектор, можливо, більше виграє від скорочення обсягів виробництва протягом року, оскільки минулорічні обсяги виробництва протягом року залишили виробників зі збитками навіть при рекордному експорті.

Виробництво м’яса птиці за рік збільшиться, не зважаючи те, що деякі гравці ринку переглянули свої виробничі плани. Однак прибутковість виробництва цього року значно знизиться.

Обсяги виробництва яєць скоротяться проти показника 2019 року, однак скорочення не буде таким вже і значним.

Експорт м’яса птиці навіть за умов закриття ринків продемонстрував непогані темпи, тому в фізичних обсягах зменшення не станеться, а от в грошовому еквіваленті скорочення неминуче через падіння світових цін.

Експорт яєць до кінця року навряд чи досягне торішніх обсягів з огляду на значне падіння в І кварталі та подальший вплив епідемії на світові ринки.

Враховуючи те, що виробництво продукції птахівництва є профіцитним, нарощування поголів’я повинно супроводжуватися збільшенням експорту продукції. В іншому випадку це негативно впливає на ціноутворення на внутрішньому ринку та призводить лише до збитковості виробництва.

Скорочення поголів’я птиці відбулося в основному в яєчному секторі, і з урахуванням торішніх показників діяльності в цьому напрямі, оцінки наявного і майбутнього попиту немає сенсу нарощувати його. Наявне виробництво повністю задовольняє попит як внутрішнього, так і зовнішніх ринків.