Точка зору

Більшість озимих посіяли в оптимальні строки

Євген Горло
директор департаменту виробництва та розвитку Agricom Group

Осіння посівна цього року була непростою, та якщо врахувати, що ще навесні частина наших полів була під окупацією й замінована, то нинішні труднощі в порівнянні з тим періодом видаються буденними клопотами. Так, восени до викликів воєнного часу додалися погодні «сюрпризи»: затяжні дощі завадили вчасно зібрати пізні культури, які частково є попередниками під озимину. Так, озиме жито вдалося посіяти на всій запланованій площі – загалом у Чернігівському й Житомирському агрокластерах посіяли 500 га. А ось з озимою пшеницею ситуація гірша. Площі під нею вимушено довелося скоротити через затримку збирання попередників.

Загалом сівбу пшениці завершили на початку листопада. Відтак, в оптимальні строки вдалося засіяти 90% площ, а решту досівали вже в пізніші терміни з інтервалом до двох тижнів. Тому нині фази розвитку рослин варіюються від шильця до початку кущення, залежно від строків сівби.

Технологію сівби озимих не змінювали. Як і раніше, підживлення мінеральними добривами планувати будемо ближче до весни. Після сівби й отримання сходів регулярно здійснюємо огляди озимих полів, фіксуємо, в якій фазі вони заходять в зиму, моніторимо процес перезимівлі, а вже навесні обираємо добриво, яке необхідно дати під кожне поле. Це може бути й аміачна селітра, і кас, і карбамід, залежно від ситуації.

Добра перезимівля озимих залежить від багатьох чинників. Це, зокрема, погодні умови під час сівби, норми висіву, вдало підібрані сорти й попередники тощо. І хоч затяжні дощі заважали самому процесу сівби, вони посприяли накопиченню вологи в ґрунті для отримання сходів і розвитку рослин.

Щодо норм висіву – в нас вони варіюються від 4 до 6,5 млн насінин і залежать від строків сівби та сорту. Маємо декілька перевірених сортів вітчизняної та іноземної селекції, які ми вирощуємо по декілька років. Проте кожного року тестуємо нові сорти: обираємо те, що підходить нам, спілкуючись із сусідами та виробниками насіння. Свого часу тестували й гібриди озимої пшениці, проте результатами залишились не задоволені та відмовились від цієї ідеї.