Точка зору

«Впроваджуємо інновації»

Ігор Мельник
власник АФ «Лоретта Агро» та її дочірнього підприємства «Агрогеофізика» (Хмельницька обл.)

Ми завжди стараємося крокувати в ногу з часом. Тому оновлюємо наш технопарк сучасними агрегатами та оснащуємо машини інноваційними системи відповідно до останніх тенденцій на ринку.

Так, нещодавно наше господарство «Лоретта Агро» стало першим клієнтом лізингової програми для сільськогосподарських дронів. Зокрема, ми придбали дрон XAG XP2020, що оснащений баком на 20 л і здатен обробляти до 18 га/год з використанням передових технологій розпилення. Крім того, безпілотник має страхове покриття КАСКО. Відтак, це перший діючий страховий продукт в Україні, який гарантує збереження дрона під час його польоту.

Раніше ми не замовляли послуги обприскування дронами. Бо ціна 250-300 грн/га є достатньо високою. Робили обприскування лише наземною технікою, проте спостерігаємо великі втрати від пропусків, ущільнення ґрунту та витоптування культури на пізніх стадіях вегетації.

Загалом ми бачимо в агродронах певну перспективу, зокрема, в оперативності та цифровізації процесів догляду за посівами. Ще б пак! Адже це не візуальна суб’єктивна оцінка стану посіву, а точна діагностика поля із застосуванням цифрових технологій, супутників, точних RTK станцій, тощо. Таким чином ми забезпечимо якісне та оперативне внесення пестицидів, мінімізуючи людський фактор, що так чи інакше призводить до помилок у роботі. Такі інструменти є досить новітніми, втім, вони вже продемонстрували свою ефективність.  

Ми також запроваджуємо інновації в прикореневому внесенні препаратів. Зокрема, використовуємо систему 360 Y-DROP від компанії «Агротерра» для підживлення рослин самохідним обприскувачем. Це дає можливість дати культурі необхідні мікроелементи та азотні добрива на стадіях 8-12 листка. Особливо це актуально для кукурудзи.

Крім того, всі наші трактори та сівалки завдяки компанії АІКО Груп переобладнані під AG Leader – систему точного контролю висіву та одночасного внесення рідких мінеральних добрив. Після сівби системою AG Leader ми оснащуємо самохідний обприскувач.

Ми не прогадали з цим рішенням щодо AG Leader. Програма дозволяє моніторити поля, повністю контролювати системи виливу рідини та висівні апарати, зокрема, допомагає підвищувати точність висіву, уникати пересівів і втрат. Так, ми маємо помітну економію на посівному матеріалі, добривах і ЗЗР. Ця система усуває людський фактор у роботі та автоматизує процеси висіву, догляду та навіть в подальшому збирання зерна. Від оператора техніки дуже багато залежить, наприклад, від того, чи вчасно він опустить сівалку під час висіву або підніме її на розвороті. Це створює чимало ризиків, а завдяки комп’ютерному оснащенню техніки людський фактор зводиться до мінімуму, трактористу чи оператору потрібно лише запустити агрегат і зупинити його.

Із системою AG Leader ми впроваджуємо точне землеробство. Користуємось нею другий рік. У результаті маємо підвищення врожайності та економію ресурсів. До того ж це позитивно впливає на ґрунт, оскільки немає надмірного пестицидного навантаження, передозування азотними добривами. Зазвичай, під час руху  трактора, на розворотах часто висипаються гранульовані добрива. Потім на тому місці відбувається переущільнення ґрунту. А із системою AG Leader ми не маємо таких втрат і разом з тим підтримуємо гарний стан ґрунту.