Точка зору

«Волошкове поле» розвиває виробництво власної молочної сировини

Андрій Табалов
генеральний директор молочної компанії «Волошкове поле»

Ідея започаткувати власне виробництво молочної сировини для підприємств молочної компанії «Волошкове поле» існувала давно. Але на практиці була реалізована волею випадку.

Кілька років тому в рамках розвитку іншого напряму нашого бізнесу, а саме для забезпечення якісною пшеницею переробних і хлібопекарських підприємств, ми придбали сільськогосподарське товариство. В його складі була також молочна ферма. Ми вирішили її зберегти та подивитися, як працює цей бізнес. Побачили, що він економічно вигідний, і почали потроху розвивати напрям виробництва молочної сировини.

Тепер у складі наших сільгосппідприємств три молочні ферми: дві в Черкаській і одна в Кіровоградській областях.

Перше, що ми зробили, ‒ почали реконструкцію корівників та приміщень, а також провели певну роботу для підвищення продуктивності виробництва на цих об’єктах.

На одній із ферм у Черкаській області наразі здійснюється найбільший обсяг робіт. Там ми вирішили реалізувати новий проект: реконструювати корівник і доїльно-молочний блок, аби збільшити потужності виробництва.

Молочно-доїльну залу на цьому об’єкті буде переобладнано по типу «ялинка», щоб забезпечити безприв’язне утримання корів. Ця технологія нами вже відпрацьована, вона сучасна і досить дієва.

Зараз відбираємо нетелей данської селекції джерсейської породи. Жирність їхнього молока ‒ понад 6%, а вміст білку перевищує 4%. Із такою сировиною працює більшість переробних підприємств у ЄС. На поточному етапі плануємо закупити близько 200 голів.

Загалом ферма в Черкаській області ‒ це велике молочне виробництво на сім корівників, із яких сьогодні працюють три, один ‒ у процесі реконструкції, а ще три плануємо реконструювати найближчими роками. 

Сьогодні наш основний бізнес ‒ це перероблення молочної сировини і виготовлення молокопродукції, але виробництво молока також стає доволі важливим напрямом нашої діяльності. Ми вирішили розширювати його, й нині він переходить із рангу додаткового в ключовий. Для цього є низка причин.

По-перше, це зручно, бо ми таким чином будуємо замкнений цикл виробництва і, маючи в своєму активі молокопереробні підприємства, забезпечуємо постійний збут сировини. Молокозаводи нашої компанії переробляють її в рази більше, ніж виробляють наші ферми.

По-друге, є кормова база, оскільки в складі цих сільгосппідприємств достатньо земельного банку для вирощування кормових культур. Це особливо актуально з огляду на логістичні й експортні проблеми з кукурудзою.

По-третє, рентабельність виробництва молока в такому разі є достатньою для подальшого розвитку ферм.

Звичайно, будь-який бізнес потребує інвестицій. Зараз ми вкладаємо у розвиток виробництва молока переважно власні обігові кошти. Сьогодні ми задоволені цим бізнесом, особливо враховуючи поточний дефіцит якісної молочної сировини (і ця тенденція, на мій погляд, зберігатиметься ще протягом багатьох років). Тому найближчим часом ми продовжимо масштабувати цей напрям.

Якісна молочна сировина ‒ це дуже важливий, якщо не сказати ‒ ключовий компонент для молочної галузі, від якого залежать і ціни на кінцевий продукт. Тому також надважливо, щоб підхід до розвитку виробництва молочної сировини був застосований і на рівні держави. Наприклад, шляхом запровадження урядових програм, орієнтованих на розвиток молочного скотарства, відродження молочних ферм: і великих, і маленьких, сімейних. Цей тренд позитивно вплине на весь ринок молочної продукції.