Точка зору

Вкласти у теплицю мінімум, а заробити максимум

Володимир Рожко
власник ТОВ «Грінелевейшен»

Я займаюсь тепличним бізнесом вже 14 років, починав можна сказати з нуля, з маленької теплиці 10 м на 30 м на присадибній ділянці моїх батьків. З тих пір я вже неодноразово прораховував різні найвигідніші варіанти тепличного бізнесу, як вкласти мінімум і заробити максимум. 

Адже коли ми стартуємо з теплицею, потрібно дуже багато коштів, всі елементи для неї недешеві, і їх потрібно багато. Зараз у моєму господарстві 20 теплиць розміром 10 м на 50 м під вирощування полуниці та винограду. Аби кожен метр теплиці був максимально задіяний, у деяких теплицях я поєдную вирощування винограду і полуниці.

Я прораховував різні розміри і типи теплиць, і для старту найоптимальнішим варіантом є розмір саме 10 на 50 м – тобто 5 соток. Така теплиця обійдеться приблизно у 290 тис. грн. У такому об’ємі створюється певний мікроклімат, для якого не потрібно ніяких додаткових провітрювань, наприклад, для полуниці достатньо лише одного отвору. На цьому ми вже заощаджуємо, маючи максимально просту і надійну конструкцію. Вона витримує і сніг, і вітри. Плівка такої теплиці може служити до восьми років, а конструкція – на 50 років експлуатації.

Тепер щодо наповнення теплицями культурами, їх вибору. Коли я тільки починав, мені потрібно було засадити туди щось максимально вигідне, адже фінансів, як завжди, на старті цього бізнесу, не вистачає. Я посадив не саму просту культуру – полуницю, але аргументом на її користь було те, що не потрібно було робити опалення. Їй вистачає лише накриття від заморозків. Також ми прийшли до того, що нам не потрібно було натягувати другу плівку. Не можна сказати, що наш вибір продукції має дуже високу цінову планку, але якщо вміти вирощувати полуницю і отримувати добрий урожай, це дуже вигідно. Якщо у вас є земельна ділянка з проведених до неї водою та електроенергією, і залишається лише побудувати і засадити теплицю, при наявності агронома, ви окупите її вже через рік. Окупність такої самої теплиці з томатом ми прораховуємо до двох років. Щоб ви розуміли, у цей бізнес можна вкладати безкінечно багато коштів, можна й крило літака приробити до теплиці, але вкладення можуть вийти такими, що 10 років прийдеться все це відбивати.