Точка зору

Виконання депутатами пункту коаліційної угоди щодо розвитку кооперації на селі змушує сміятися, щоб не впадати в розпач

Роман Корінець
президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України

Кепкуючи з радянських кооперативів, Остап Вишня якось написав: «Спасибі кооперації! На селі не сумно». Спостерігаючи багаторічну агрополітичну метушню, погоджуєшся з великим гумористом.

 

Весело й урочисто обіцяв один із міністрів-«попередників» зробити сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи візитною карткою «Рідного села». А також дати грошей на розвиток отих самих кооперативів. Ех, обіцяв пан, кожух — слово його тепле… А нові пани-міністри відхрещуються: не ми обіцяли, грошей нема… Хоча нещодавно міністр Олексій Павленко сказав, що «сьогодні стимулювання розвитку кооперативного руху — єдиний шлях до нової якості домашнього молока й відповідно збільшення закупівельних цін», і досить обережно пообіцяв, що «Мінагрополітики докладе максимум зусиль, щоби в бюджеті на 2016 рік були передбачені кошти на дотації для виробників молочної продукції».

 

Нема в держави коштів на фінансову підтримку таких кооперативів, то можна зробити хоча б належне законодавство. Проте й тут якось не завжди складається. Ухвалюючи Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28 грудня 2014 р. №71-VIII, забули включити до переліку неприбуткових організацій сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи та створені ними кооперативні об’єднання. Втрата такого статусу означає необґрунтоване оподаткування доходів, включно з внесками та накопиченнями, призначеними для розширення обсягів й асортименту послуг своїм членам. У Законі України «Про сільськогосподарську кооперацію» сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи визнаються неприбутковими організаціями, у Податковому кодексі — ні! Здавалося б, усе просто: відмотайте стрічку назад, усуньте помилку.

 

І ось розглядають у Верховній Раді України законопроект 2049 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій. На пропозицію народного депутата Т. Острікової (фракція «Самопоміч») доповнити перелік неприбуткових організацій сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами та кооперативними об’єднаннями сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів народний депутат Н. Курячий (фракція БПП) заявляє: «Не валіть закон, на нас чекають садівницькі товариства, гаражні кооперативи, на нас чекають ОСМД, домові комітети й багато інших організацій. Не тримайте їх у заручниках навколо своїх сільськогосподарських виробників». Весело, бо якось думалося, що в державних людей сільськогосподарські товаровиробники є їхніми людьми, людьми, про яких вони мають дбати не менше, ніж про гаражні чи дачні кооперативи… Хоча б тому, що в Коаліційні угоді йдеться про розвиток дрібних і сімейних фермерських господарств на засадах їх кооперації тйа об’єднання. Слава Богу, на цей раз все завершилося благополучно: пропозиція Т. Острікової врахована.

 

А от нещодавно виник ще один привід для сміху: сміялися з членів сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів їхні односельці. Піднялися тарифи на комунальні послуги. Людям дали змогу отримувати субсидії. Для цього кожен мусить задекларувати свої доходи. Отож, якщо член кооперативу декларує свої доходи від проданого через кооператив молока, то… не може отримати субсидію, бо виходить сума немала. До того ж ніхто не враховує витрати здавачів молока на його виробництво. А із сьогоднішніми цінами на корми та закупівельними цінами на молоко люди витрачають більше, ніж заробляють. Де ж прибуток!? От і сміються з кооператорів ті, хто за готівку здає своє молоко заїжджим «чорним» заготівникам. Або ж продає на міських ринках у ПЕТ-пляшках. І виходять люди з кооперативів, вирізають корів…

 

А скільки веселощів наробила законопроектна ініціатива, підтримана навіть одним із заступників «аграрного» міністра, про членство юридичних осіб у виробничих кооперативах. Під тиском громадськості рік тому депутати відмовилися від цієї веселої витівки… Здавалося — все… Та ні, знову виринає оця ідея. Чи то веселощі тривають, чи просто хтось хоче заробити на псевдокооперації.

 

Нещодавно повеселила ініціатива одного з експертів: селяни, хочете отримати компенсацію за продане молоко, — зганяйте свої корови в один корівник, створюйте виробничий кооператив. Уперед, до колгоспів! Приїхали!

 

«Так потроху з нашої хорошої кооперації зробимо-таки прекрасну», — мріяв Остап Вишня. А поки що весело: чим більше розмов про кооперацію на «високих рівнях», тим менше кооперативів.