Точка зору

Війна скоригувала нашу роботу

Євген Горло
директор департаменту виробництва та розвитку Agricom Group

Значну частину площ ми обробляємо в регіонах, де велись активні бойові дії або вони перебували в тимчасовій окупації. Відтак, війна внесла корективи в роботу компанії. Зміни, зокрема, відбулись у структурі посівних площ у Чернігівському і Житомирському кластерах. Довелося частково зменшити посівні площі під вівсом і збільшити під новою культурою в сівозміні – соєю. Це пізня культура і підходить нам за всіма критеріями. 

Зокрема, на Житомирщині додали до сівозміни яру пшеницю та сою, збільшили посівні площі під вівсом і скоротили – під кукурудзою. А ось на Чернігівщині цьогоріч через війну не посіяли жодного гектара вівса, адже на момент звільнення територій та огляду полів сіяти цю культуру вже було пізно. Натомість ввели в сівозміну сою та частково збільшили площі під соняшником та кукурудзою. Сівбу соняшнику і кукурудзи вже завершили, наразі завершуємо сівбу сої.

Зміна структури посівних площ внесла корективи й у систему живлення. На початок війни в нас було заготовлено близько 80% від планової потреби добрив, тому ми зробили їх перерозподіл. Із ЗЗР ніяких проблем не було – частково вони були завезені, решту нам доставили без затримки. Відтак, у Житомирському кластері ми вчасно здійснили весняне підживлення та перший фунгіцидний захист озимини.

Озимина в нас добре перезимувала. Наразі рослини перебувають у фазі початку виходу прапорцевого листка. У Чернігівській області також підживили посіви, проте після звільнення території частина полів з озимими культурами виявилась замінована і на ній були залишки вибухових предметів. Тому на частині площ досі триває розмінування.

У регіонах нашого господарювання погодні умови цієї весни типові для Полісся: немає значних стрибків температури, періодично випадають опади. Тому погода для розвитку культур на сьогодні оптимальна.

На щастя, весь торішній урожай ми експортували ще до початку війни. Залишки змогли продати і доставити нашим покупцям по всьому світу, адже ми великий експортер вівсяних пластівців і відповідальна компанія. Важлива задача – не допустити дефіциту продукції і голоду в країнах, де і він може бути через війну в Україні.

Тож працюємо заради нового врожаю і перемоги!