Точка зору

Відмова від антибіотиків на виробництві — це правильне стратегічне рішення для виробників птиці

Відмова від антибіотиків на виробництві — це правильне стратегічне рішення для виробників птиці, які хочуть забезпечити стійкий і стрімкий розвиток свого бізнесу в майбутньому

Василь Говгера
провідний експерт, відділ агробізнесу, ЄБРР

У сучасному світі з’являється все більше чинників, що обґрунтовують потребу суспільства у споживанні якісної їжі. Нове покоління свідомих споживачів до вибору харчових продуктів ставиться дедалі відповідальніше. Нині продукти здорового харчування, зокрема, вироблені без антибіотиків, є сегментом споживання з найвищим показником росту в розвинених країнах. Необмежений доступ до інформації підвищує обізнаність і виховує нове покоління споживачів, які хочуть відповідально вибирати харчові продукти. 

З кожним роком зростає відсоток споживачів, які не тільки надають більше переваги продуктам, виробленим без антибіотиків, вони готові платити за неї більше. Цей новий сегмент ринку з вищою доданою вартістю чекає на свого постачальника. 

Це зумовлює дедалі більше виробників відмовлятися від застосування антибіотичних препаратів у тваринництві. У цьому контексті формування довіри споживача шляхом правильного маркування й створення механізмів гарантування якості відіграють провідну роль у розкритті повного потенціалу цього ринкового сегмента в Україні. 

Щоб відмовитися від антибіотиків і водночас не поставити під загрозу безпечність виробленої продукції тваринництва, виробнику потрібно працювати над удосконаленням виробничих систем для забезпечення найвищого рівня біобезпеки. 

З одного боку, це потребує зусиль та інвестицій у новітні технології та кваліфікацію персоналу, а з іншого — такі зусилля роблять виробництво ефективнішим, конкурентоздатним і стійким до несприятливих епізоотичних та ринкових обставин, що можуть виникнути в майбутньому. 

Відмова птахівничих господарств від застосування антибіотиків у вирощуванні птиці — це питання їх відповідальності перед майбутніми поколіннями. Бо у 2018 році, менше ніж за сто років після винаходу Флемінгом пеніциліну, дослідження Європейського центру з профілактики та контролю захворюваності показало, що щороку понад 30 тис. осіб помирають від інфекцій, спровокованих антибіотикорезистентними мікроорганізмами. 

Проте швидка адаптація мікроорганізмів до протибактеріальних препаратів, яка частково спровокована безвідповідальним використанням антибактеріальних препаратів в тваринництві, несе загрозу не тільки здоров’ю людини. 

Сільськогосподарська та Продовольча організація ООН оцінює, що до 2050 року економічні збитки від поширення антибіотикорезистентності сягатимуть 100 млрд доларів. 

Тож відмова виробників від антибіотиків — це не лише можливість зберегти власний бізнес, а й ключ до забезпечення продовольчої безпеки майбутніх поколінь.

журнал «Наше Птахівництво», березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію, розміщену у журналі “Наше Птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».